Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavila R.B. ]

22. 06. 2017. 23:37 >> 23:11

UOČI BAJRAMA

Majstori baklave zasukali rukave

Majstori baklave u turskim gradovima Gaziantep i Sanliurfa ovih dana naporno rade kako bi pripremili dovoljne količine čuvenog specijaliteta za predstojeći praznik Ramazanskog bajrama, do kojega je ostalo svega dva dana.

Čuvena baklava iz turskog grada Gaziantepa, koji je uvršten na Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom svijeta. Kao i u drugim gradovima, baklava je i u Gaziantepu neizostavan dio bajramske trpeze.

Kako bi se napravilo dovoljno baklave i odgovorilo na narudžbe iz skoro cijele zemlje, majstori baklave ovih dana rade i noću. Za pravljenje baklave koriste pročišćeni maslac, pšenično brašno i pistaće. U zavisnosti od kvaliteta baklave, cijene u Gaziantepu kreću se po kilogramu između 40 i 70 turskih lira (10 i 17 eura).

Omer Guluoglu, vlasnik preduzeća “Gulluogulları Baklava”, koje sa bavi proizvodnjom baklave u Gaziantepu, kazao je da se ovih dana mnogo radi obzirom da svako u gradu za praznik na stolu želi da ima baklavu.

“Bajramska trpeza je potpuna samo onda kada je tu baklava. Tokom praznika građani kupuju baklavu i za svoje najbliže. Zbog toga je velika potražnja. Imamo narudžbe iz svih dijelova Turske”, kazao je Guluoglu.

Novinar AA posjetio je i susjedni grad Sanliurfu, u jugoistočnoj Turskoj, koji je takođe poznat po svojoj izvanrednoj baklavi. Inače, u Turskoj je prisutna je i svojevrsna konkurencije između ova dva grada, kada je u pitanju baklava.

Mehmet Ustuneler iz Sanliurfe 40 godina pravi baklavu, a za kvalitetnu “bajramsku poslasticu”, tvrdi da je neophodno imati kvalitetne namirnice za baklavu, ali isto tako da je kvalitetan i majstor.

U Turskoj se godišnje proizvodi blizu 1.000 tona baklave, a prosječna godišnja potrošnja baklave u ovoj zemlji po stanovniku iznosi 4,4 kilograma.

Inače, baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem kora tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i naizmjenično sitno ribanog tijesta tirita. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi, zalije se agdom, kuvanom smjesom vode i šećera.

Baklava je tradicionalno jelo i na Balkanu, kao i na Orijentu. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te se priprema za Bajram, dok se u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, priprema za Božić.

Turski institut za standardizaciju (TSE) donio je standard i za jednu od najpoznatijih turskih poslastica "tursku baklavu", a standardna turska baklava mora biti u svojoj specifičnoj boji (zlatno-žutoj), ne treba biti jakog preliva i gustoće, te mora biti minimalne debljine 35 milimetara. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније