Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

30. 04. 2013. 15:52 >> 15:58

VIKILIKS

Krešimir Ćosić radio za CIA-u ?

Život i djelovanje Krešimira Ćosića, jednog od najvećih košarkaša svih vremena sa bivših jugoslavenskih prostora, bili su u određenom razdoblju zanimljivi američkoj obavještajnoj zajednici, tačnije u razdoblju u kojem je Ćosić bio anatemisan zbog pripovijedanja mormonstva u socijalističkoj i ateističkoj Jugoslaviji, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Dokument je iz 14. jula 1975. u kojem se analizira Ćosićev status u zajednici.

Zgražavanje u Zadru

Naime, među gotovo dva miliona dokumenata dostupnih na stranicama „Vikiliksa“, što sadrže diplomatske i druge obavještajne podatke koji pokazuju da su Sjedinjene Države bile politički aktivne i angažovane u većini svjetskih dešavanja tokom 1970-ih, dokument je iz 14. jula 1975. u kojem se analizira Ćosićev status u zajednici:

1. Najveći živi jugoslavenski košarkaš, bivša zvijezda Brajhman Janga, Krešimir Ćosić, nedavno je kritikovan u štampi zbog organizovanja mormonske sekte u Zadru. Prema „Večernjim novostima“ od 9. jula, Ćosić i sedam sljedbenika održavaju mormonske obrede u podrumskom stanu u Zadru, što je navodno izazvalo iznenađenost i ogorčenost cijeloga grada. Iz aktiva Saveza komunista Košarkaškog kluba Zadar napomenuli su da Ćosić ima pravo biti vjernik, ali tvrde da je njegovo djelovanje nespojivo s ulogom uglednog sportskog lika. Osim toga, udruženje zadarskih ratnih veterana navodno je zatražila da se slučaj Ćosić riješi što je moguće prije, u čemu ih podržava i gradski Savez komunista.

2. Riječki dnevnik „Novi list“ takođe izvještava da je Ćosić dao prevesti dva mormonska djela na srpsko-hrvatski te ih pripremio za šampanje u 50.000 primjeraka. Međutim, izdavačka ih je kuća odbila štampati, dok Ćosić ne dobije odobrenje Hrvatskoga sekretarijata za obrazovanje i kulturu.

3. „Novi list“ ističe da je Ćosićeva afera od marginalnoga značenja, ali ističe potrebu strože kontrole mladih koji odlaze na studije u inostranstvo. Ćosićev saigrač Ostarčević uskoro bi mogao podnijeti zahtjev za vizu za odlazak na Brajhman Jang.

4. U razdoblju prije otprilike dva mjeseca u razgovoru sa jednim oficirom generalnog konzulata, Ćosić je izjavio da je bio žestoko kritikovan zbog svog mormonstva u Zadru. Takođe je istaknuo da su lokalne vlasti u Zadru optužile mormonsku crkvu da radi sa CIA-om.

5. U posljednjih godinu dana predstavnici mormonske crkve iz Beča razgovarali su sa jugoslavenskim vlastima o svojoj želji da pokrenu crkveno djelovanje u Jugoslaviji. Bivši ministar finansija Dejvid Kenedi dobio je poziv ovdje u ime mormonske crkve.

6. Ćosić (kao i nekoliko saigrača iz jugoslavenskog nacionalnog tima) je nedavno pozvan da ispuni svoju zakonsku obavezu, jednogodišnje služenje vojnoga roka. (napomena: u nedavnom razgovoru sa oficirom generalnog konzulata Ćosić je naveo da vjeruje da će njegovo služenje vojske biti rutinsko te da očekuje da će nastupiti na Olimpijskim igrama 1976.)

- Nije mu baš služenje JNA bilo rutina kako je očekivao. Poslali su ga u Sarajevo, a da bi ga ponizili stavili su ga za konjovodca - govori Josip Giergia, Ćosićev sugrađanin i sagirač iz slavnih dana Zadra i jugoslavenske reprezentacije, pa se prisjeća kako je bio iznenađen kad mu je Ćosić rekao da je postao sljedbenik mormonske crkve.

Nema alkohola i seksa

- Brinuo sam se o njemu igrački od njegove 14. godine, pa mi je kroz prizmu njegova svjetonazora i životopisa ta odluka bila iznenađujuća. Dao mi je njihovu Bibiliju, Mormonovu knjigu, htio je da i ja postanem sljedbenik. A ja sam mu rekao: ‘Boga ti, Krešo, ako mi sad naizust izmoliš Oče naš, ja ću odmah postati mormon’. Ali, jednako sam bio iznanađen sa kakvom se vjerom i disciplinom držao svih postulata, a do tada je bio, rekao bih, i pomalo hipik - priča Giergia.

Ćosić je prema mormonskom obredu kršten u Mariot Centru 1971., u sklopu Fakulteta Brajhman Jang u američkoj državi Juta, gdje je studirao i igrao košarku od 1969. te se i upoznao sa naukom Crkve Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana.

- Komunizam je možda izgledao bolje od restriktivnih pravila fakulteta - prisjeća se Dag Ričards, Ćosićev saigrač sa fakulteta. Uz pomoć prevodioca trener Vitbek je odmah Ćosića upoznao sa pravilima: “Duga kosa? Moraćeš se ošišati.”

“E, to je već problem”, rekao je Krešo.

“Pušenje je zabranjeno!”

“Sa tim neće biti problema”, odgovorio je, mada se vjeruje da je cijenio dobru cigaru.

“Zabranjen je alkohol!”

“Aha, znači nema znojenja”, rekao je Ćosić dok ga je nekoliko boca hladnog piva čekalo u ormariću.

“I treće, nema seksa.”

Sportska je zvijezda zbunjeno gledala u trenera Vitbeka, koji se zaljubio u igračinu posebnog stila i harizme na prvi pogled, gledajući ga na OI 1968. u Meksiku.

Nije prošlo mnogo, a Krešo je kazao: “Postoji mnogo razloga da ne budem član crkve..., ali postoji samo jedan razlog za... istinita je”.

Kad se 1973. vratio u Zadar kao misionar mormonske crkve, učestvovao je u različitim aktivnostima pripovijedanja djeleći svoju vjeru sa svojim sugrađanima i sunarodnicima, a kasnije je krstio i prve hrvatske članove crkve u Jadranskom moru, svoga klupskoga saigrača Mišu Ostarčevića i njegovu suprugu Ankicu. Oni su bili prvi par iz Hrvatske zapečaćeni za vrijeme i vječnost. U mormona nije “dok nas smrt ne rastavi”, oni vjeruju da supružnici ostaju skupa i nakon smrti.

Zaštitio ga Dolanc

- Velika se hajka digla na Ćosića kad se otkrilo sa kakvim se ‘prtljagom’ vratio iz SAD-a. O njemu i njegovu pripovijedanju govorilo se na svim mogućim mjestima, od mjesnih zajednica, komiteta, instituta, svih mogućih institucija i partijskih ćelija pa sve do boračkih veterana iz II. svjetskog rata - govori Giergia, kojeg su kaže tri puta sa lisicama vodili na saslušavanja, jer je 1970-ih išao u crkvu.

- Ćosića nijesu nikad priveli, imao je preveliku harizmu, ali su ga beskrajno anatemisali, vrlo je brutalno protjeran iz Zadra, s optužbama da je nesposoban i da je lopov, da je ukrao 800.000 maraka. Otišao je u Olimpiju u Ljubljanu pod okrilje jednog od najjačih ljudi u Jugoslaviji, Staneta Dolanca koji ga je uzeo u zaštitu - priča Giergia.

- Dolanc ga je izvukao iz vojske u Sarajevu i prebacio u Zagreb u sportsku četu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније