Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92.net, objavila B.B. ]

18. 09. 2018. 23:06 >> 22:56

IZ "BLEKBERIJA" UPOZORAVAJU

Samovozeći automobili mogu postati oružje

Kao da (ne)bezbjednost na putevima već nije dovoljno veliki problem, sada u saobraćaju imamo još jednu "prijetnju" – samovozeće automobile.

Iako još nijesu postali dio svakodnevice, posebno ne u našim krajevima, ovaj segment auto-industrije naglo napreduje i sve je zastupljeniji u svijetu.

Proteklih mjeseci se desilo nekoliko nesreća u kojima su učestvovala vozila sa autonomnom tehnologijom, bilo je i fatalnih ishoda, pa jedna od ključni stvari na kojima se radi u vezi s ovim je bezbjednost.

Direktor tehnološke kompanije "Blekberi" Džon Čen, upozorava na dodatnu opasnost u vezi sa automomnim vozilima – s obzirom da zavise od tehnologije, moguće ih je "hakovati" što ih može učiniti oružjem u rukama nesavjesnih kriminalaca.

Iako i sam "Blekberi" radi na razvoju sopstvene tehnologije autonomne vožnje u saradnji sa kineskim internet gigantom "Baiduom", ali i dalje upozorava na rizike koje ta tehnologija nosi sa sobom.

Čen ističe da ova vozila imaju više linija kompjuterskog koda, nego standardni borbeni avion, što hakerima omogućava ogroman prostor za "provaljivanje" i zloupotrebu.

"Automobil lako može biti zaražen virusima i potpuno pretvoren u oružje. Ako haker može da ga preuzme, možete zamisliti šta sve mogu s njim. Mogu da napravim automobil 90 odsto siguran od virusa, ali čim dospije na put i u upotrebu, ti uslovi moraju da se redovno provjeravaju", rekao je Čen.

"Blekberi" ne očekuje komercijalnu upotrebu autonomnih vozila još najmanje pet godina, uprkos ogromnim ulaganjima i razvoju teholoških divova i automobilskih proizvođača.

Čen ističe da postoji još mnogo izazova prije nego što samovozeći automobili postanu masovna pojava na putevima.

"Samoupravljanje i dalje značajno zavisi od ljudske greške i kontrole bezbednosti. Moraju da se uspostave pravila i tehnološki sigurnosni uslovi prije nego što se dozvoli izlazak tih vozila na put", kaže direktor "Blekberija".

Samovozeća tehnologija predstavlja i veliki izazov za osiguravajuće kompanije i zakonodavce, koji moraju da odluče ko će se smatrati odgovornim u slučaju nesreća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније