Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ 24sata.hr ]

20. 03. 2018. 09:44   >>  09:42 2

OPASNI BENNU

Asteroid koji bi nas mogao uništiti

NASA neće biti u mogućnosti da odbrani našu planetu od asteroida koji bi u Zemlju mogao udariti 2135. godine. Istraživači su ga nazvali Bennu, a u studiji ističu kako moramo brzo djelovati jer, kako sada stvari stoje, ni najnaprednija tehnologija možda nam neće pomoći.

Posljedica udara mogao bi biti potpuni nestanak života na Zemlji. Naučnici zbog toga posebnim svemirskim brodom žele presresti nadolazeći asteroid promjera 500 metara i raznijeti ga.

Dvije su ideje - ona prva predviđa da se svemirski brod Hammer, težak 8,8 tona, zabije direktno u asteroid, a druga ispaljivanje nuklearne rakete iz broda prema Bennuu, piše Daily Mail.

"Kod odabira načina borbe, u obzir moramo uzeti veličinu i masu asteroida i procijeniti koliko nam je vremena ostalo na Zemlji. Moramo znati i da su ovo moguće metode, ali ne možemo biti sigurni u njihovu učinkovitost kao ni u to da neće naškoditi našoj planeti, navodi se u studiji".

Američki fizičar Dejvid Dirborn smatra da asteroid možemo raznijeti ako ga uočimo i presretnemo dovoljno rano.

"Iako stalno pratimo i upozoravamo na potencijalne opasnosti, jako puno velikih objekata koji mogu udariti u Zemlji koje nijesmo u mogućnosti primijetiti. Uvijek moramo biti spremni na najgore, kažu naučnici koji će rezultate svoje posljednje studije predstaviti u maju u Japanu. Trenutni izgledi da nas Bennu pogodi su 1:2700, no u kosmičkim razmjerima to je vrlo malo.

NASA je prije dvije godine prema Bennuu lansirala sondu koja bi do njega trebalo da stigne ove godine. Dvije godine nakon toga, Osiris-Rex približiće mu se dovoljno kako bi prikupili uzorke pomoću robotske ruke. Sonda bi se potom trebalo da okrene prema Zemlji i stigne nazad 2023. godine, kako bi otkrili više podataka o njemu, ali i o Sunčevom sistemu.

                                                         

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније