Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

17. 11. 2017. 09:59   >>  09:26 1

NA DNU OKEANA

Plastika u stomacima svih stvorenja

Naučnici sa Univerziteta u Njukaslu došli su do šokantnog otkrića za vrijeme istraživanja doline Čelendžer Dip u Marijanskom rovu, poznate kao najdublje tačke na Zemlji. Tim je prvi put pronašao plastiku u stomacima morskih stvorenja na dnu okeana, što znači da više ne postoji dio svjetskih okeana do kojeg nije dospio ljudski otpad.

Svako stvorenje pronađeno na dubini od 10.890 metara unijelo je u svoj organizam bar neku vrstu vještačkih materijala, uključujući najlon, PVC i PVA.

Doktor Alan Džejmison, profesor morske ekologije i vodeći naučnik istraživanja, rekao je da su rezultati prilično zabrinjavajući i da zahtjevaju hitnu akciju.

Tim je testirao 90 vrsta ljuskara u nekoliko ultradubokih rovova u Pacifiku - Marijanski rov, Izu-Bonin vulkanski rov, rov Peru-Čile, rov Novi Hebridi i rov Kermadek.

U svakom od njih pronađena su stvorenja koja su pojela neku vrstu vještačkih vlakana ili plastike, od 50 procenata na Novim Hebridima, do 100 procenata u Marijanskom rovu.

"Smeće koje završava u okeanima dospijeva do njihovih najdubljih tačaka, a jednom kada potone na njihovo dno, tu i ostaje. To znači da će količina plastike u rovovima neprestano rasti, što je vrlo zabrinjavajuće. Riječ je o problemu globalnih razmjera", rekao je Džejmison.

U okeanima svake godine završi više od osam miliona tona plastike. Naučnici pretpostavljaju da se u morima trenutno nalazi oko 300 miliona tona plastičnog otpada, a da će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe.

Prema predviđanjima stručnjaka, u vodi se nalazi otprilike 51 bilion (eng. trillion) mikroplastičnih čestica, što je 500 puta više od broja zvijezda u našoj galaksiji.

Zbog zagađenja je trenutno ugroženo više od 600 vrsta širom svijeta, zbog čega mnogi ovu pojavu nazivaju periodom šestog masovnog pomora na Zemlji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније