Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

B.B. [ N1 ]

03. 03. 2024. 16:57 >> 17:05
Čitaj mi:

UČEŠĆE NA Evroviziji

Izraelski predstavnik će promijeniti "sporne" riječi pjesme

Izraelski predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Evrovizije izmijeniće riječi pjesme sa kojom namjerava da učestvuje kako bi uklonio sve što bi moglo da bude smatrano političkim i kako bi obezbijedio sigurno učešće, saopštio je izaraelski javni medijski servis KAN.

Prethodno je KAN zapijetio da će se povući sa takmičenja ako izraelska pjesma ne bude prihvaćena u originalnoj verziji, ali je potom saopštio da je prihvatio sugestiju izraelskog predsjednika Isaka Hercoga "da se naprave potrebna prilagođavanja".

Kako je navedeno izraelski javni servis kontaktirao je tekstopisce za dvije izabrane pjesme „October Rain“, koja je došla prva i „Dance Forever“ koja je bila druga, i zatražio od njih da prilagode tekstove, ali „uz očuvanje svoje umjetničke slobode“.

Prema medijima i posmatračima numera „October Rain“ ne pominje eksplicitno napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali ne ostavlja nikakvu sumnju da se zapravo o tome radi.

Javni servis će izabrati numeru koju će poslati na takmičenje kada dobije izmijenjene tekstove pomenute dvije pjesme, a najavljeno je da će to biti saopšteno 10. marta.

Dvadesetogodišnja Izraelka ruskog porijekla Eden Golan, treba da predstavlja Izrael na takmičenju za Pjesmu Evrovizije koje se ove godine održava u Malmeu, u Švedskoj.

Više zemalja zatražilo je da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju u znak protesta zbog velikog broja nastradalih u ratu u Gazi.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja koje će biti održano u maju, opisuje ga kao nepolitički događaj i kaže da takmičari mogu biti diskvalifikovani ako prekrše to pravilo. Kao odgovor na peticije u kojima se taži da Izrael bude isključen iz takmičenja zbog rata u Gazi, EBU je prošlog mjeseca saopštila da je razmotrila slučaj i odlučila da Izrael može učestvovati.

Portparol Evrovizije je ranije rekao da EBU da provjerava tekst izraelske pjesme do konačne odluke, a rok za zvaničnu prijavu za takmičenje je 11. mart. Ako se pjesma smatra neprihvatljivom, nova se može predložiti s novim tekstom po pravilima takmičenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније