Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Туфик Софтић

11. 07. 2023. 06:55 >> 06:55

TRAGOM NESTALIH UMJETNINA IZ HTP "Berane"

Slika Milića od Mačve u privatnoj kolekciji u Beogradu

Slika Milića od Mačve koja je rađena specijalno za hotel Komovi u Andrijevici u vrijeme njegove izgradnje, završila je kod jednog biznismena iz ovog malenog grada u njegovoj privatnoj umjetničkoj kolekciji u Beogradu. To je Portalu RTCG potvrdio stanovnik Andrijevice koji veoma dobro poznaje prilike u ovoj sredini i dešavanja u vezi sa tom umjetničkom slikom.

„Slika se preselila iz hotela Komovi u stan tog biznismena u Beogradu. To je sasvim sigurno i pouzdano. Ne znam da li bi se moglo reći da je otuđena, jer je tom biznismenu data na poklon“ - kazao je taj sagovornik.

On je dodao da ne može da shvati da niko iz ovog grada nije reagovao na iznošenje te slike iz Andrijevice i Crne Gore, iako to, kako je rekao, „zna čitava Andrijevica“.

„Slika je bila vlasništvo hotela Komovi, i ne znam da li ima osnova da se potražuje i vrati nazad u Crnu Goru, kao umjetiničko blago naše države“ – kazao je taj sagovornik.

Portal RTCG je pisao o nestalim umjetninama iz nekadašnjeg hotelsko turističkog preduzeća Berane, a ta tema je aktuelizovana početkom maja kada je poslije više od dvije decenije pronađena skulptura Kupačica, koja je restaurirana i ponovo krasi terasu hotela Berane, nad Limom.Nakon pljačkaške privatizacije ovog hotela 2003. godine, nestale su sve vrijedne umjetnine koje su krasile mnogobrojne objekte ovog ugostiteljskog preduzeća, a taj „lopovski talas“ preživjela je samo slika Milića od Mačve rađena za hotel „Komovi“ u Andrijevici.

Sa motivima ove varoši i znamenitog spomen parka „Knjaževac“, karakterističnim lebdećim balvanima, po kojim se već na prvi pogled prepoznavalo svako djelo ovog velikana, krasila je restoran, na zidu iznad kamina.

Slika je, međutim, neprimjetno i diskretno „nestala“, da bi taj sagovornik našem portalu kazao kako je odnesena za Beograd i da se nalazi u privatnoj kolekciji poznatih beogradskih biznismena porijeklom iz Andrijevice.

Iz HTP „Berane“, odnosno istoimenog hotela, ranije je nestao triptih Uroša Toškovića. Ta slika iz tri dijela kupljena je svojevremeno u Beogradu, kada je veliki crtač tamo živio i bio član umjetničke grupe Mediala. Sasvim je sigurno da da je samo taj triptih vrijedio mnogo više nego što su berzanski mešetari platili većinski paket akcija hotela „Berane“.

Ulje na platnu Aleksandara Aca Prijića veličine četiri puta tri metra pod nazivom “Morske dubine“ rađeno je specijalno za ovaj hotel, i stajalo je na čeonom zidu u restoranskom dijelu. To djelo je katalogizirano, ali je od svega ostala samo fotografija male rezolucije. I njegova vrijednost je neprocjenjiva.

Jedan od dobrih poznavalaca umjetnosti Portalu RTCG je rekao da je u hotelu bilo mnogo slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, zatim veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

Na veliku žalost, u poptunosti su uništene dvije drvene zidne instalacije, takođe značajne vrijednosti, djelo izvjesnog beogradskog umjetnika, koji ih je svojevremeno izrađivao na licu mjesta, živeći u hotelu, i izrađujući ih samo za hranu i smještaj. Lopovi su ih skunuli sa zida, ali nijesu uspjeli da ih u komadu iznesu. Ostale su kao obična gomila drveta ispod zidova na kojima su se nalazile decenijama.

Nestala je i specijalno za ovaj hotel rađena tapiserija u dužini od šesnaest metara sa motivima crnogorskog narodnog kola, kao i veliki broj bakroreza beogradskog umjetnika Lazara Vozarevića.

Prema nekim informacijama sa crnog tržišta umjetnina, cijena jednog takvog bakroreza, kojih je u hotelu bilo više i činili su jedinstvenu umjetničku cjelinu sa tapiserijom, danas se kreće od 15 do 25 hiljada eura.

Teško je procijeniti koliko vrijedi umjetnička slika Milića od Mačve koja je nedavno odnesena iz Andrijevice za Beograd.

Prema saznanjima Portala RTCG u potragu za umjetninama iz HTP „Berane“ ranije se uključilo specijelno policijsko odjeljenje iz Podgorice, koje se bavi nestalim ili ukradenim umjetničkim djelima koja su odnesene iz Crne Gore.

Nije poznato kakav tretman ima umjetnička slika Milića od Mačve i da li može biti predmet potrage i zahtjeva da bude vraćena u Andrijevicu, gdje joj je i jedino mjesto još od vremena kada je sa karakterističnim motivima ovog grada veliki umjetnik izrađivao specijalno za hotel „Komovi“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније