Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић, ТВЦГ

13. 04. 2023. 23:16 >> 23:16

OBILjEŽENA GODIŠNjICA

"Karver" 18 godina mjesto za autore i izdavače iz Crne Gore i regiona

Programom "Rekapitulacija budućnosti" obilježeno je 18 godina postojanja knjižare "Karver". Osnivačica i menadžerka knjižare Varja Đukić, podsjeća da je knjižara osnovana kao projekat finansiran iz sredstava međunarodnog konkursa "Bibliodisej", u saradnji s Glavnim gradom, i da u objektu Banja od početka djeluje kao kulturni centar.

"Toliko osjećam svih ovih godina neku vrstu poštovanja, s obzirom na različite nivoe uzrasta, od obrazovnih institucija, kulturnih institucija, medija, čini mi se da je uvijek postojala neka vrsta svijesti o tome da to jeste važno, da to jeste neophodno, bitno da imamo jedno ovakvo mjesto u gradu u kojem se može naći ono što je meni od početka bilo i što je inicijativa iz ovog projekta za razvoj tržišta knjiga u regionu, a to su izdavači iz cijelog regiona i prezentacija naših, domaćih, crnogorskih izdavača i autora", kazala je Đukić.

U saradnji s ustanovama kulture i obrazovanja, izdavačima, ambasadama i fondacijama, u "Karveru" su realizovane brojne promocije, festival "Odakle zovem" koji traje od 2009, međunarodni konkurs "Vranac" za najbolju kratku priču, projekat "Poetika zemlje – Moja Crna Gora" i drugi.

Rezultat projekta "Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige" su tri antologije, u kojima su objavljeni dramski tekstovi, pripovjetke i poezija hrvatskih i crnogorskih autora.

Bibliotekarka Jasmina Bajo ističe da su to bile vrlo intenzivne, značajne i vrlo dobro propraćene promocije.

"Mi smo ove knjige besplatno poklanjali u 70 biblioteka u Crnoj Gori, 70 biblioteka Dubrovačke županije i kroz Hrvatsku i godinama su nam tražene, tako da su nam ostali osnovni primjerci koje čuvamo u fondu, a mislim da su štampane u 650, ne mogu se tačno sjetiti, ali u visokom tiražu", naglasila je Bajo.

Istoričarka Vesna Čučić, naglašava da je bio cilj projekta ponovno uspostavljanje i stavljanje novog temelja za nove projekte u kulturi koji i dalje traju.

"Mi smo to pokrenuli, evo smo i dalje zajedno, razvilo se prijateljstvo sa Kotorom i sa bibliotekom u Kotoru, jer je bliže, pa je to lakše savladiv prostor, imamo i češće programe nakon ovog projekta", istakla je Čučić.

U programu "Rekapitulacija budućnosti" učestvovali su i prevoditeljka i profesorica francuskog jezika Jasna Tatar Anđelić, profesori crnogorskog jezika Miro Minić i Andrijana Deletić Milačić, filmski kritičar Vuk Perović, arhitektica Biljana Gligorić i istoričarka kulture i antropološkinja Milica Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније