Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

20. 03. 2024. 12:41 >> 12:41
Čitaj mi:

KNJIŽARA KARVER I MATICA CRNOGORSKA

Projekat "Govorim poeziju – Poetika zemlje" u rožajskoj gimnaziji

Knjižara Karver u saradnji sa Maticom crnogorskom, nastavlja sa realizacijom ovogodišnjeg ciklusa projekta "Govorim poeziju – Poetika zemlje – Moja Crna Gora" u 11 sati u Gimnaziji "30. septembar" u Rožajama. U okviru prezentacije i realizacije programa za učenike i predmetne nastavnike, program će voditi Varja Đukić, kao menadžer projekta i Radomir Ilić, predsjednik ogranka Matice crnogorske u Bijelom Polju i koordinator za sjever.

Kako napominju u saopštenju, za ovaj ciklus, za petu godinu realizacije ovog projekta, (www.poetikazemlje.me) Sibila d.o.o. Knjižara Karver je dobila podršku od Ministarstva kulture i medija, dio sredstava za realizaciju na konkursu za "Razvoj kulture na sjeveru".

"Nakon prezentacije projekta za novu generaciju srednjoškolaca, u saradnji na pripremi sa predmetnim nastavnicima 3. i 4. razreda Crnogorsko-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Gimnazije '30. septembar' učenici će govoriti poeziju jednog od najznačajnih crnogorskih pjesnika – Vitomira Nikolića čime ćemo početi obilježavanje 90 godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog pjesnika. Izbor poezije se može naći i na našoj web stranici www.poetikazemlje.me na sljedećem linku: https://montenegrina.net/pages/pages1/knjizevnost/nedjelja_u_gradu_n_vito_nikolic.html. U terminu zajedničkog vremena sa učenicima razgovaraćemo o poeziji ovog crnogorskog autora i najaviti planove za naredni period, zainteresovati učenike za sljedeći ciklus koji ćemo organizovati, nakon konačnog izbora najboljih recitatora poezije crnogorskih autora, učenici će se predstaviti u programu u Podgorici u knjižari Karver", navode u saopštenju.

Izbor najboljih je nakon završenog programa prezentacije u srednjim školama: JU SMŠ "Braća Selić", Kolašin; JU Gimnazija "Miloje Dobrašinović", Bijelo Polje; JU Srednja mješovita škola "Vuksan Đukić", Mojkovac; JU Gimnazija "30. septembar", Rožaje.

U okviru ovog programa, već tradicionalno knjižara "Karver", kao i prethodnih godina poklanja srednjoškolskim bibliotekama knjige savremenih crnogorskih autorki i autora, kao i djela autora iz regiona.

"Ove godine je izuzetan poklon školama namijenila Matica crnogorska koja je projekat podržala sa po 43 naslova knjiga i časopisa koji predstavljaju kapitalnu izdavačku vrijednost crnogorske kulture. U četvrtak 21. marta ovaj će pokon biti uručen biblioteci rožajske gimnazije. Među naslovima su djela 'Istorija Crne Gore' - František Šistek, 'Portreti knjaza Danila' - Saša Brajović, 'Podmorje Crne Gore' - Dragan Gačević, 'Antički natpisi u Crnoj Gori'- Jovan Matinović, zbornici Crnojevići, Balšići, časopisi Monumenta montenegrina i Matica, katalozi... Posebno nam je zadovoljstvo što program realizujemo uz izuzetnu podršku prosvjetnih radnika u srednjim školama i što očekujemo odziv učenika koji će pokazati do koje mjere je dragocjeno podsticati na njegovanje kulture govorenja poezije našeg izuzetnog pjesnika Vitomira Nikolića", naglašavaju u knjižari "Karver".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније