Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

T.G. [ Nova.rs ]

01. 02. 2022. 14:14 >> 14:44

ISTORIČARI KRITIKOVALI

Obustavljeno štampanje kontroverzne knjige o Ani Frank

Holandski izdavač prekinuo je štampanje knjige koja sugeriše da je jevrejski bilježnik izdao Anu Frank, rekavši da postoji dvoumljenje u pogledu istraživanja na kojem se temelji, po internom mejlu koji je agencija Rojters imala na uvid.

Holandski izdavač kontroverzne knjige u kojoj se tvrdi da je Anu Frank izdao jevrejski notar, izvinio se onima koji su se osjetili uvrijeđenim i rekao da obustavlja štampanje pošto su je istoričari kritikovali, a predsjedavajući fonda Aninog oca Ota Franka rekao da je puna grešaka, piše BBC.

Izdavačka kuća „Ambo Antos“ sa sjedištem u Amsterdamu obavijestila je imejlom vlasnike da će prekinuti štampanje i potvrdila da je trebalo zauzeti kritičniji odnos o temi, prenose izraelski mediji izvještaje agencije „Rojters“. U poruci je navedeno da se čekaju odgovori istraživača na pitanja koja su iskrsla.

Autorka knjige Rozmari Salivan i izdavač na engleskom jeziku Harper Kolins odbili su da komentarišu. Pieter van Tvisk, jedan od eksperata koji se citira u knjizi, je rekao da je istraživački tim u potpunosti iznenađen porukom.

U knjizi "Izdaja Ane Frank: Zastarjeli slučaj istrage" (The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case of Investigation“) izdatoj 18. januara, a zasnovanoj na anonimnom pismu poslatom Aninom ocu Otu se tvrdi da je član Jevrejskog savjeta, kojeg su imenovali nacisti, dao adrese Jevreja koji se kriju od Njemaca u zamjenu za svoju slobodu. Među tim adresama, kako tvrde istraživači, bilo je i adresa kancelarije Ota Franka, gdje je bilo porodično sklonište.

Džon Goldsmit, predsjednik Fonda Ane Frank u Bazelu, je izjavio za švajcarski list Blisk am Zontag da ta tvrdnja nije dovoljno osnovana i da se graniči sa "teorijom zavjere", te da ne doprinosi otkrivanju istine, već konfuziji i uz to je puna grešaka.

- Sada je glavna izjava: Jevrejin izdao Jevreje. To ostaje u sjećanju i uznemirujuće je - rekao je Goldsmit.

Rođaci notara Arnolda van den Berga su takođe kritikovali istragu, rekavši da je nevin i da su uznemireni njegovom reputacijum i povrijeđeni optužbama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније