Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 11. 2016. 21:51 >> 21:28

U HOLANDIJI

Pjesma Ane Frank biće ponuđena na aukciji

Pjesma koju je jevrejska djevojčica Ana Frank napisala prije nego što se sa svojom porodicom sakrila od nacista u Amsterdamu, biće ponuđena na prodaju na aukciji u gradu Harlemu na sjeveru Holandije krajem novembra, saopštila je danas holandska aukcijska kuća Bub Kojper (Bubb Kuyper).

Vrijednost rukopisa pronađenog u albumu školskih fotografija Kristijane van Marsen, starije sestre Anine najbolje prijateljice Žakline, procijenjena je na sumu između 30.000 i 50.000 eura, navodi se u saopštenju.

Pjesma je datirana na 28. mart 1942. godine, nekoliko mjeseci prije nego što su Ana Frank i njena porodica sa prijateljima otišli u tajno sklonište, smješteno u zgradi porodične firme u Amsterdamu, kako bi se sakrili od njemačkih nacista.

Poslije više od dvije godine provedene u skloništu, od jula 1942. do avgusta 1944, skriveni Jevreji su otkriveni i deportovani u njemačke i holandske koncentracione logore.

Ana Frank je tokom boravka u skloništu napisala svoj poznati dnevnik, koji je postao jedna od najčitanijih knjiga u svijetu, prodat je u više od 30 miliona primjeraka i preveden na 67 jezika.

Kako je prenio holandski dnevni list NRC.Next, to je četvrti put da rukopis Ane Frank bude ponuđen na aukcijsku prodaju.

Pisma Ane i njene starije sestre Margo prodata su 1988. godine za 165.000 dolara, a zbirka priča sa potpisima Ane i Margo prodata je u maju ove godine u Nujorku za 62.500 dolara, odnosno za duplo veću sumu od procijenjene.

Pjesma koja će krajem novembra biti ponuđena na aukciji potpisana je riječima "U znak sjećanja na Anu Frank", a vjeruje se da su prva četiri stiha prepisana iz jednog magazina 1938. godine, dok četiri naredna stiha još nijesu pronađena ni u jednom izvoru.

Ana Frank umrla je od tifusa početkom 1945. godine u koncentracionom logoru Bergen Belzen, nekoliko dana poslije svoje sestre Margo.

List NRC.Next navodi da je Kuća Ane Frank u Amsterdamu saopštila da neće učestvovati na aukciji i ocijenila da je "nevjerovatno da poslije toliko godina bude otkriven do sada nepoznati rukopis".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније