Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 03. 2017. 22:34 >> 22:08

AMSTERDAM

Virtuelni sagovornik u muzeju Ane Frank

Muzej Ane Frank u Amsterdamu danas je pokrenuo internet program na Fejsbuku preko koga od sada može virtuelno da se razgovara i saznaju podaci o poznatoj jevrejskoj tinejdžerki koja je umrla u nacističkom logoru u Drugom svjetskom ratu.

"U današnjem svijetu, istorija Ane Frank ima više značenja nego ikad", rekao je direktor muzeja Ronald Leopold i dodao da je ovo prvi "četbot" (chat bot), odnosno virtuelni sagovornik ovog tipa za muzeje na svijetu.

On je rekao da je sada, više od 70 godina poslije rata, polovina posjetilaca muzeju mlađa od 30 godina, i da stoga treba naći nove načine da se stvori pouzdan istorijski kontekst i uspostavi veza sa istorijom.

Pomoću ovog programa korisnici mogu direktno da razgovaraju preko Fejsbuk mesindžera. Program zasnovan na vještačkoj inteligenciji treba da se poboljšava kako se budu postavljala pitanja.

Za sada je na raspolaganju nekoliko opcija: da li želite da saznate više o radnom vremenu muzeja ili priči o Ani Frank? O njenom dnevniku ili o skrovištu u kome se skrivala porodica Frank? O hapšenju ili o životu u Amsterdamu prije rata?

Rođena u Njemačkoj 12. juna 1929, Ana Frank napustila je svoju zemlju s porodicom 1933. godne bježeći od nacista. Oni su se nastanili u Amsterdamu i otišli u ilegalu 1942. godine u stanu napravljenom iza lažne biblioteke na posljednjem spratu ulice Prinsengraht broj 263, koja se nalazi uz istoimeni kanal.

Uskoro su im se pridružili porodica Van Pels i Fric Pefer. Porodica Frank se tu skrivala dvije godine, do avgusta 1944, kada su otkriveni i deportovani u logor.

"Generacije koje su proživele strahote rata polako nestaju", rekao je princ Konstantin, koji je prisustvovao predstavljanju programa. "Važno je naći nove načine da se ispriča priča koja nikad ne treba da bude zaboravljena", dodao je.

Dnevnik Ane Frank je jedno od najčitanijih djela na svijetu, prevedeno je na 67 jezika i prodatu u više od 30 miliona primjeraka.

Ana Frank umrla je od tifusa početkom 1945. u koncentracionom logoru Bergen-Belsenu, nekolio dana poslije svoje sestre. Njen otac Oto bio je jedini iz porodice koji je preživio rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније