Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Anadolija [ Objavila R.B. ]

24. 03. 2017. 23:53 >> 23:27

TRAJE DO 30.3.

U Podgorici otvoren Festival "Put svile"

Festival "Put svile - Harmonija za miroljubivi napredak", koji organizuju tri kulturne institucije, Institut "Yunus Emre" iz Podgorice, Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana i Institut "Konfučije" na Univerzitetu Crne Gore, otvoren je večeras u JU "Muzeji i galerije" u Podgorici.

U okviru festivala, koji će trajati do 30. marta, organizatori će se predstaviti putem izložbe minijatura, slika, kaligrafije, tradicionalnom muzikom, prezentacijom čaja, tehnikom crtanja na vodi i završiti nastupom Nine Strugar, koja je nedavno objavila album sa etno pjesmama sa Balkana na turskom jeziku. 

Direktor Instituta "Yunus Emre" iz Podgorice Cihan Ozdemir, kazao je da je otvaranje festivala značajno za organizatore. 

"Po prvi put tri kulturna centra u Crnoj Gori organizuju zajedno jednu ovakvu manifestaciju", kazao je Ozdemir. 

Na večerašnjem otvaranju prikazane su minijature umjetnika Nusreta i Hasana Čolpana. Takođe, profesori ebru tehnike iz Burse Yasin i Gulsem Elmas, prikazavali su kako nastaje slika na vodi. U okviru festivala, sjutra će u prostorijama instituta biti upriličena i izložba ebru radova, kao i projekcija animiranog filma Evlija Celebi u Cineplexxu u Delta sitiju u Podgorici.

U organizaciji ovog instituta, 27. marta, u KiC-u Budo Tomović biće upriličen koncert turskih etno pjesama sa Balkana u izvođenju umjetnice Nine Strugar.

Na večerašnjem otvaranju, Institut "Konfučije" prikazao je kinesku izložbu kaligrafija, maske iz kineske opere i umjetnost pravljenja čaja. 

Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana predstaviće se izložbom slika poznatog slikara Darvina Velibeyova. 

Večerašnjem otvaranju festivala prisustvovali su brojni ljubitelji kulture, ministar kulture Janko Ljumović, ambasador Turske Serhat Galip, predstavnici diplomatskih predstavništava Kine i Azerbejdžana, kao i mnogi drugi.

 

Foto: Anadolija

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније