Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

24. 05. 2015. 10:27   >>  13:51

NOVI PUT SVILE

Promijeniće ekonomsku mapu svijeta?

Priča o Putu svile stigla je s Markom Polom i njegovim putovanjima po Evropi i Aziji do Kine i od tada intrigira svijet. Sada drevni gradovi Samarkand, Baku, Taškent i Buhara ponovo počinju da bude maštu, pošto Kina započinje najveći ekonomski i infrastrukturni projekat ikada viđen - Novi put svile.

Sajt o energetici oilprice.com uradio je opsežnu analizu tog projekta, prenosi Blic.

Projekat za cilj ima ništa manje nego revolucionarnu promjenu ekonomske mape svijeta. Istovremeno, mnogi ga vide i kao ispaljeni metak u bici Istoka i Zapada za dominaciju u Evroaziji.

Ambicioznom vizijom predviđeno je vaskresenje drevnog Puta svile kao modernog putnog, trgovinskog i ekonomskog koridora od Šangaja do Berlina. "Put" bi prolazio kroz Kinu, Mongoliju, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku, ukupnom dužinom od oko 13 hiljada kilometara, stvarajući ekonomsku zonu koja se prostire preko trećine obima Zemlje.

Planom je obuhvaćena izgradnja brzih pruga, puteva i autoputeva, mreža za prenos i distribuciju energije i mreža optičkih kablova. Gradovi i luke duž ove rute zabilježiće ekonomski razvoj.

Podjednako bitan dio ovog plana je i "Morski put svile", jednako ambiciozan kao i kopneni, koji bi povezivao Kinu s Persijskim zalivom i Sredozemnim morem kroz centralnu Aziju i Indijski okean.

Kada bude završen, poput Puta svile i on će povezivati tri kontinenta: Aziju, Evropu i Afriku. Lanac infrastrukturnih projekata stvoriće najveći svjetski ekonomski koridor, koji pokriva populaciju od 4,4 milijarde ljudi i ekonomije vrijedne ukupno 21 bilion (21.000 milijardi) dolara.

Ideju o Novom putu svile prvi put je 2013. pomenuo Si Đinping, predsjednik Kine. On je naredne godine, u okviru plana za finansiranje tog projekta, objavio pokretanje Azijske međunarodne infrastrukturne banke (AIIB), u koju Kina ulaže 47 milijardi dolara.

Za osnivače se do sada prijavilo 58 država svijeta, među kojima 12 članica NATO. Pored toga, Kina planira da upumpa najmanje 62 milijarde dolara u tri svoje banke kako bi potpomogla projekat Novog puta svile.

SAD su, nakon propalih pokušaja da saveznike ubijede da sa Kinom ne osnivaju AIIB, sada promijenile kurs i tvrde da su oduvijek podržavale ovaj projekat, iako je javna tajna da su mu se protivile. Ako je suditi po novom američkom planu Trans-pacifičkog partnerstva, koji dvije pacifičke sile Rusiju i Kine ni ne pominje, učešće SAD u projektu koji vodi Peking je teško zamisliti, a otpor je gotovo izvjestan.

Očekuje se da će za projekat Novog puta svile biti potrebne decenije, a da će troškovi narasti na stotine, ako ne i hiljade milijardi dolara. Skoro je nepojmljivo šta će to značiti za svjetsku ekonomiju i trgovinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније