Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

PR Centar [ Objavila R.B. ]

23. 03. 2017. 20:05 >> 19:40

MUZEJI I GALERIJE PG

Sjutra otvaranje festivala Put svile

Festival „Put svile“, tokom kojeg će biti predstavljene umjetnost i kultura Kine, Turske i Azerbejdžana, biće otvoren sjutra u Javnoj ustanovi Muzeji i galerije Podgorice. Festival, koji organizuju Institut Yunus Emre Podgorica, Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana i Institut Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, trajaće do 30. marta.

Kineska direktorica Instituta Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, Luo Chun Xia, rekla je, na konferenciji za novinare, da moderno shvatanje puta svile predstavlja simbol kulturnog i ekonomskog ujedinjenja i napretka cijelog svijeta.

Ona je dodala da će na festivalu biti predstavljen značajan dio kineske kulture i umjetnosti kroz tradicionalnu nošnju, umjetnost pravljenja čaja, kinesku svilu i vezove na svili.

"Komunikacija i razumijevanje je preduslov za napredak, a Kina želi da razumije ostatak svijeta i ostatak svijeta želi da razumije Kinu, s toga treba zajedno da radimo na harmoničnom napretku“, poručila je Chun Xia u PR Centru.

Crnogorska direktorica Instituta Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, Milena Đukanović, je kazala je da je u posljednje dvije godine, koliko postoji institut Konfučije, sakupljen značajan broj umjetničkih slika i kaliografija koje će predstaviti na festivalu.

"Moći ćete da vidite umjetnička djela koja opisuju drevnu Kinu, kao i brojne slike na kojima je prikazana kaligrafija tj. vještina pisanja kineskih karaktera. Kineski volonteri i predvači će posjetioce darivati sa kaliografijom koju će iscrtavati na licu mjesta“, kazala je Đukanović.

Ona je dodala, da će na festivalu nastupiti i kineski predavači koji će svirati na tradicionalnim kineskim muzičkim instrumentima, a kako je najavila, biće predstavljena i kineska borilačka vještina tai đi.

Direktor Instituta Yunus Emre Podgorica, Cihan Ozdemir, objasnio je značaj slogana „Harmonija za miroljubivi razvoj.

"Mi smo ljudi koji se predstavljaju u kulturnom svijetlu, bavimo se estetikom, kulturom i svim kulturnim djelatnostima, tako da nam je harmonija nešto jako važno i vjerovanja smo da, dok postoji harmonije postojaće i mira“ naveo je Ozdemir.

On je istakao da će u istom trenutku biti organizovano otvaranje izložbi sva tri centra, a da će se Institut Emre prvo predstaviti sa performansom tehnike slikanja na vodi.

"Institut Konfučije imaće prezentaciju kineskog čaja, zatim slijedi izložba ebru radova naših studenata u prostorijama Instituta Emre, projekcija animiranog filma Evlija Čelebi u Cineplexu-u i koncert etno pjesama sa Balkana umjetnice Nine Strugar koji će biti održan u KiC-u Budo Tomović 27. marta sa početkom u 19 sati“, kazao je Ozdemir.

Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana, Seyran Mirzazadeh, kazao je da je cilj kulturno-ekonomskog centra, da predstavi kulturu te države i da je festival prava prilika za to.

"Crna Gora je pravo mjesto gdje možemo harmoniju da predstavimo zajedno. Ovdje godinama postoji multietnički sklad među nacijama", naveo je Mirzazadeh.

Kako je istakao, kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana će se predstaviti slikama iz Crne Gore i Azerbejdžana, koje će biti istaknute na izložbi poznatog slikara Darvina Velibeyova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније