Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

02. 04. 2024. 12:49 >> 15:52
Čitaj mi:

KONFERENCIJA U HAGU

Kuleba: Ukrajinski narod hoće da vidi zadovoljenu pravdu

Ministri i zvaničnici više desetina zemalja okupili su se danas u Hagu, u Holandiji, na konferenciji o procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini, gdje je rat izazvan ruskom invazijom ušao u treću godinu.

Među govornicima će biti glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS), suda koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Ukrajinski narod hoće da vidi da je pravda zadovoljena", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pri dolasku na konferenciju.

Njegova holandska koleginica Hanke Bruins Slot se složila: "Ti užasni ruski zločini ne mogu da prođu nekažnjeni, nema mjesta nekažnjivosti", rekla je ona.

Tokom konferencije će biti predstavljen registar štete izazvane ruskom invazijom, čime će se zvanično otvoriti proces tokom koga će pojedinci moći da podnesu zahtjeve za nadoknadu štete, gubitke ili povrede pretrpljene zbog invazije.

Savjet Evrope čiji članovi su ustanovili taj registar u maju prošle godine saopštio je da će ono biti usmjereno na potraživanja za štete ili razaranje stambenog vlasništva. Kako je rečeno očekuje se između 300.000 i 600.000 zahtjeva za nadoknadu štete.

Registar za štetu izazvanu agresijom Rusije protiv Ukrajine (RD4U), sa sjedištem u Hagu, ima cilj da uskoro dozvoli podnošenje još zahtjeva za odštetu, uključujući i one za štetu ili razaranje ukrajinske infrastrukture. Registar neće isplaćivati potraživanja oštećenima, ali predstavlja korak ka međunarodnom mehanizmu nadoknade koji još nije uspostavljen.

U Hagu se nalazi Međunarodni krivični sud i Međunarodni centar za sudsko gonjenje za zločin agresije protiv Ukrajine, a holandska vlada je ponudila da bude domaćin specijalnog tribunala za zločine agresije.

Međunarodni krivični sud istražuje zločine u Ukrajini ali nema ovlašćenja da sudski goni za zločin agresije u tom sukobu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније