Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

K. J. [ RSE ]

02. 02. 2024. 12:57 >> 12:58
Čitaj mi:

GEORGICA VLAD

Šef rumunske vojske upozorava na moguće širenje rata van granica Ukrajine

Rumunija pod hitno mora da usvoji zakonodavni okvir koji bi omogućio vojnu obuku za civilne dobrovoljce, jer zemlja mora da bude bolje spremna u slučaju da se ruski rat protiv Ukrajine proširi, rekao je novi vrhovni komandant tamošnje vojske Georgica Vlad.

Kazao je da stanovništvo Rumunije, kao i stanovništvo cijele Evropske unije i Evrope, mora biti zabrinuto.

"Lično, iako ne obavezno kao profesionalni vojnik, smatram da Ruska Federacija neće stati u Ukrajini. Ako pobijedi u Ukrajini, sljedeća glavna meta će joj biti Moldavija. Vidjećemo tenzije i na Zapadnom Balkanu. Uvjeren sam da će ruski predsjednik Vladimir Putin eskalirati svoju politiku u neposrednoj budućnosti", ocijenio je rumunski general za servis Radija Slobodna Evropa na rumunskom jeziku.

Rusija je otpočela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, čime je rat dovela skroz do rumunskih sjevernih i crnomorskih granica.

Rumunija je ukinula obavezni vojni rok 2007. godine, tri godine nakon ulaska u NATO u martu 2004, te ustanovila profesionalnu vojsku i rezervne snage.

Vlad je kazao da se nacrt zakona koji je napisalo Ministarstvo odbrane trenutno nalazi u oba doma parlamenta, te će se o njemu vjerovatno raspravljati nakon nekoliko rundi lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora zakazanih za ovu godinu.

"Između ostalog, želimo da uvedemo dobrovoljnu vojnu službu sa fiksnim rokom", izjavio je Vlad, dodavši da bi ovaj program bio odvojen od profesionalne vojske ali da bi učesnici ipak bili plaćeni.

"Ciljamo starosnu grupu od 18 do 35 godina, nezavisno od njihovog pola, nacionalnosti i religije, mlade ljude koji žele da nose vojnu uniformu. Trebali bismo da plaćamo ovu službu, i naučimo učesnike osnovnim pravilima ratovanja", pojasnio je general.

Georgica je rekao da je takav program potreban jer rezervne snage Rumunije postaju sve starije, te da nijesu u stanju da se suoče sa izazovima oružanog konflikta.

"Zamislite 50-godišnju osobu koja nosi vojni ranac od 80 litara", rekao je on.

Rumunija, ključna članica NATO saveza na jugoistočnom krilu, koja dijeli 650 kilometara granice sa Ukrajinom, trenutno ima profesionalnu vojsku koja se sastoji od 80.000 vojnika.

Georgica, koji je došao na čelo rumunske vojske u novembru, smatra da je taj broj nedovoljan u trenutnim geopolitičkim uslovima te da bi trebalo da bude veći za 50 odsto i da iznosi "oko 120 hiljada".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније