Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

K. J. [ RSE ]

25. 04. 2024. 14:23 >> 14:19
Čitaj mi:

Stejt Department

SAD potvrđuju da su u Ukrajinu poslale rakete dometa 300 kilometara

Američki Stejt Department potvrdio je 24. aprila da su Sjedinjene Američke Države(SAD) poslale raketne sisteme dugog dometa poznate kao ATACMS u Ukrajinu za upotrebu na njenoj teritoriji, a oružje je stiglo u zemlju ovog mjeseca.

Glasnogovornik Stejt Departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da su ATACMS, skraćeno od Army Tactical Missile System, poslani po uputima predsjednika Džoa Bajdena.

Patelova potvrda uslijedila je nakon što su u izvještajima američkih medija rekli da su korišteni prošle sedmice za bombardovanje ruskog vojnog aerodroma na poluostrvu Krim koji je Rusija ilegalno pripojila 2014. i ruskih snaga u drugom okupiranom području tokom noći.

ATACMS ima veću daljinu udara- do 300 kilometara- od verzije oružja sa dometom od 165 kilometara koju su SAD obezbijedile u oktobru. Oni su bili dio paketa pomoći Ukrajini u martu, a ne onog koji je upravo odobrio Kongres i potpisao Bajden ranije 24. aprila.

"Nismo to najavili na samom početku kako bismo održali operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev", rekao je Patel.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je novinarima da je "značajan broj" projektila poslat u Ukrajinu, dodajući: "Poslaćemo još".

Rekao je da se Ukrajina obavezala da će oružje koristiti samo unutar Ukrajine, a ne u Rusiji.

Oružje se šalje u kritičnom trenutku dok Rusija nastavlja napredovanje na bojnom polju u istočnom regionu Donjecka. Rusija bi mogla ostvariti više rezultata protiv ukrajinskih snaga u narednim sedmicama, rekao je Saliven.

Patel je rekao da je Bajden naložio svom timu za nacionalnu sigurnost da pošalje ATACMS navodeći da se oni koriste unutar ukrajinske suverene teritorije.

Bajdenova administracija je odbila da ih pošalje ranije zbog zabrinutosti da bi rizikovala dalju eskalaciju sukoba. Prema novinskim izvještajima koji citiraju neidentifikovane zvaničnike, ruska upotreba balističkih projektila dugog dometa koje je isporučila Sjeverna Koreja protiv Ukrajine u decembru i januaru dovela je do promjene mišljenja. Nastavak ruskog ciljanja na kritičnu infrastrukturu Ukrajine takođe je bio faktor, rekao je zvaničnik.

Nacrt zakona o vojnoj pomoći koji je potpisao Bajden otvara put Pentagonu da objavi paket pomoći koji uključuje očajnički potrebnu artiljerijsku i protivzračnu municiju.

General zračnih snaga Čarls Braun, rekao je na konferenciji u Vašingtonu 24. aprila da se Pentagon pripremao poslati oružje Ukrajini dok je prijedlog zakona napredovao u Kongresu.

Potražnja Ukrajine za nekim naoružanjem, poput 155-milimetarskih artiljerijskih granata koje se koriste u haubicama, nadmašila je američku proizvodnju, što je dovelo do pada američkih zaliha.

Nakon usvajanja paketa pomoći, Sjedinjene Države će moći da povećaju proizvodnju granata sa 30.000 mjesečno na 100.000 do sljedećeg ljeta, rekao je general James Mingus, zamjenik načelnika Generalštaba vojske, na konferenciji u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ukrajina je upotrijebila više od 2 miliona granata tokom 26-mjesečnog rata, rekao je on, što je stopa veća od 75.000 mjesečno.

"Podigli smo se do nivoa koji će biti srazmjeran potrebama", rekao je Mingus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније