Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ I. P. ]

04. 03. 2022. 10:07 >> 10:30
6

JOSIPOVIĆ VJERUJE

NATO angažman u Ukrajini značio bi 3. svjetski rat

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da bi direktan angažman NATO-a u rusko-ukrajinskom sukobu odmah značio Treći svjetski rat, što nikome nije opcija. Takav scenario, kako je rekao, vodio bi kraju ljudske civilizacije s obzirom na oružje koje danas postoji.

On je u intervjuu za Jutarnji program "Dobro jutro Crna Goro" rekao da lično nije očekivao da će doći do rata u Ukrajini, iako je bilo jasno da postoje problemi u odnosima Rusije i Ukrajine.

"Ovaj intenzitet rata nijesam očekivao, a izgleda da i oni koji donose odluke na svjetskom nivou ga nijesu baš očekivali", rekao je Josipović.

Nezamislivo je, kaže, da danas u Evropi imamo tako strašan rat u kojem su velike žrtve: "Nažalost, moram reći da se ne vidi kraj. Vrlo je teško dokučiti dokle idu ambicije Rusije i šta oni žele".

Josipović navodi ni da nuklearni rat više nije nevjerovatna mogućnost.

Osvrnuo se i na reakciju međunarodne zajednice, navodeći da ga čudi da ovakav razvoj događaja nijesu predvidjeli vodeći svjetski političari.

"Olako se dozvolilo da do agresije dođe, a da Ukrajina nije uopšte ozbiljno spremna. Oni se junački bore", ocijenio je Josipović.

NATO je, kako je rekao, reagovao onako kako može: "Direktni angažman NATO-a odmah bi značio Treći svjetski rat, a to nikome nije opcija".

Ključni je, kaže, problem taj što bi direktno vojno uplitanje nosilo prevelik rizik i izvjesnost Trećeg svjetskog rata, koji bi značio vjerovatno i kraj ljudske civilizacije s obzirom na oružja koja danas postoje.

Govoreći o uticaju ukrajinske krize na region, on kaže da još uvijek nema praktičnih posljedica: "Ali postoji opasnost. Jedna od mogućih strategija Rusije je širenje sukoba i rasterećenje medijske pažnje i interesa javnosti na druge krajeve".

Podsjeća na postojanje različitih politika u regionu koje se oslanjaju na Rusiju.

"Posebno je važno da iz ukrajinske krize NATO i EU izvuku pouke i djeluju preventivno. Kad se počne pucati onda je kasno", kaže Josipović.

Smatra da biti član EU ili NATO-a ne znači biti neprijatelj Rusije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније