Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila M.L.B.

09. 05. 2018. 16:55 >> 16:48
13

PRESUDA

Sarajevu pripao najstariji hotel na našem primorju

Nakon sudskog procesa koji je trajao preko 15 godina između države Crne Gore i Opštine Centar Sarajevo, kao i nakon odluka Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda u Podgorici, Opština Centar Sarajevo presudom Vrhovnog suda Crne Gore dobila je u posjed zgradu nekadašenjg hotela “Plaža” u Zelenici, potvrdio je Radiju Jadran advokat Čabe Mađara, Dragan Lepetić.

Hotel Plaža u Zelenici osnovao je potomak ugledne i imućne porodice Mađar, još 1902. godine, pa je to najstariji hotel na crnogorskom primorju i početak njegovog rada računa se kao početak organizovanog turizma na tom dijelu Jadrana. 

"Crna Gora je, inače, dobila te sporove u prvom i drugom stepenu. Međutim, Vrhovni sud je preinačio te odluke nižestepenih sudova, usvojio reviziju Opštine Centar, usvojio službeni zahtjev i obavezao Crnu Goru da tužiocu preda u posjed na slobodno raspolaganje ove nekretine",  kazao je advokat Lepetić.

Lepetić ističe da su u tom sporu Čaba Mađar i njegova porodica bili „umješači na strani Crne Gore“. Njihov pravni interes je u tome što su oni bivši vlasnici hotela i po tom osnovu vode restitucioni postupak kod Komisije za restituciju u Baru.

Komisija je posljednje ročište imala u novembru prošle godine, ali odluku još uvijek nije donijela, iako je Čaba Mađar pisao urgenciju, navodi Lepetić.

"Sad je slučaj iskompikovan, jer su vođena dva paralelna postupka: postupak restitucije i postupak Opštine Centar protiv države Crne Gore, jer je Crna Gora upisana kao vlasnik ovih nepokretnosti. Čaba Mađar i ostali nasljednici vode postupak restitucije protiv Crne Gore, kao upisanog vlasnika", objašnjava on.

Lepetić je u skladu sa Ustavom i zakonom 5. jula 2017. godine podnio žalbu Ustavnom sudu Crne Gore protiv presude Vrhovnog suda , ali do danas Ustavni sud nije donio presudu.

Dodatnu komplikaciju čini i odluka predstavnika Opštine Cenar Sarajevo da u što skorijem roku raspiše javni tender za prodaju nekretnine.

"Po meni, Crna Gora je trebalo da uloži ustavnu žalbu, jer je Crna Gora bila stranka u postupku. Međutim, zastupnik imovinsko-pravnih interesa u ime Crne Gore nije ulagao žalbu, već je prepustio to Čabi Mađaru da uradi, ali on je tu umješač, a ne samostalna stranka",  navodi Lepetić.

Situacija je specifična, jer ako bi došlo do postupka kod Međunarodnog suda pravde u Strazburu, gdje se postupci vode protiv matične države, Crna Gora bi vodila postupak protiv same sebe.

Lepetić je kazao da je dugogodišnji spor najprije vodila pokojna advokatica Ljerka Dabović, a pored toga dugogodišnji je i proces restitucije koji vodi porodica Mađar kod Komisije.

Javni izvršilac u Herceg Novom je, bez znanja Čabe Mađara, donio riješenje protiv izvršnog dužnika u postupku, odnosno Crne Gore, kojim je uveo u vlasništvo nekretnine Opštinu Centar Sarajevo.

Najstariji hotel na primorju

Hotel Plaža u Zelenici osnovao je potomak ugledne i imućne porodice Mađar, Antal Mađar, koji se nakon dužeg boravka u liječilištima Evrope, 1895. godine trajno naselio u Meljinama, gdje je kupio zemljište za gradnju kuće. Dozvolu za gradnju vile uz samu obalu mora, koja je kasnije pretvorena u pansion, dobio je 1898. godine.

Od otvaranja do pred Prvi svjetski rat u hotelu su boravile poznate ličnosti iz cijele Evrope. Tokom rata hotel je bio pretvoren u kasarnu, što je ostavilo velike tragove na hotelskoj opremi, okolnom parku i zgradi.

Hotel je u periodu između dva svjetska rata naslijedio Antalov sin Adorijan Mađar, koji ga je vodio do 1948. godine. Početkom Drugog svjetskog rata, hotel se pretvara u kasarnu aktom komande mjesta Zelenika.

Nakon oslobođanja Zelenike, hotel je nacionalizovan u korist Opštine Herceg Novi. Opština 1960. godine ustupa besplatno stečeno korisničko pravo na toj opštenarodnoj imovini, opštini Centar Sarajevo za 63,5 miliona dinara.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније