Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 02. 2015. 09:35 >> 09:29

PREDATORSKI KREDITI

Varufakis: EU mjere štednje kao ispuštanje krvi

Grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za novi broj lista "Šarli ebdo" upozorava da se može dogoditi "ono najgore" ako EU pokuša da sruši progresivne vlade, što je po njegovom mišljenju i vlada u Atini.

 

 

 

Ministar Varufakis, oštar protivnik mjera štednje, smatra da ako se uguše progresivne i demokratske vlade kao što je grčka vlada, i ako se ljudi koji su ih birali gurnu u očaj, od toga će jedino imati korist "fanatici, rasisti, nacionalisti i svi koji žive od straha i mržnje", prenosi Beta.

Varufakis ukazuje da za svakog "neodgovornog dužnika postoji neodgovorni kreditor", i da su Grcima banke prije petnaestak godina masovno nudile "predatorske zajmove".

Grčki šef finansija budžetsku štednju koju EU zahtijeva od zemalja članica upoređuje sa postupcima srednjevekovnih ljekara koji su bolesnicima ispuštali krv, od čega im je bilo još gore, na šta su im ispuštali još više krvi.

Varufakis izražava zadovoljstvo što je nova vlada Grčke "ubila Trojku", kako se do pred kraj prošle nedjelje nazivala grupa predstavnika međunarodnih povjerilaca: Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF.

Na zahtjev Atine koja to tumači kao svoju pobjedu, naziv te grupe je promenjen u "Institucija".

Upitan o mogućnosti da finansijski privilegovana Grčka pravoslavna crkva i brodovlasnici počnu da više pomažu svojoj zemlji, Varufakis je rekao da Crkva ima ogromno bogatstvo, ali ne i visoke prihode koji mogu da se oporezuju.

Brodovlasnici su "vrlo pokretni", dodaje Varufakis, te bi vjerovatno sav svoj preostali novac iznijeli iz Grčke ako bi im porez bio viši.

Ovo je tek drugi broj francuskog nedjeljnika koji je izašao od terorističkog napada na njegovu redakciju početkom januara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније