Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Anadolija ]

02. 04. 2024. 13:33 >> 13:33
Čitaj mi:

PREMIJER SANČEZ

"Španija će priznati Palestinu do jula"

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će njegova zemlja priznati Palestinu do jula.

Izrael je kritičan prema namjerama Španije, Irske, Slovenije i Malte u tom smislu.

Sančez, koji je trenutno na bliskoistočnoj turneji, rekao je da će Španska priznati nezavisnost Palestine.

Sančez će se tokom turneje zaustaviti u Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Kako prenose španski mediji, u Amanu je rekao kako očekuje da će se situacija u Gazi smiriti do izbora za Evropski parlament koji će se u članicama Evropske unije (EU) održati između 6. i 9. juna. Istovremeno je pozdravio rasprave koje se vode u Ujedinjenim nacijama (UN) o rješavanju krize na Bliskom istoku.

Dodao je kako očekuje da će Španija priznati nezavisnost Palestine do jula. Vjeruje i da će se u EU "nakupiti kritična masa koja će postaknuti još više zemalja članica da zauzmu isti stav".

Premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili su 22. marta na marginama samita EU zajedničku izjavu u kojoj su izrazili spremnost priznati Palestinu kada se to može učiniti učinkovito i okolnosti budu prikladne.

Sančez je tada naglasio da su se deklaraciji pridružili čelnici iz različitih djelova Evrope i različitih političkih porodica, dodavši: "Pokazali smo da želimo napraviti ovaj korak, da to želimo učiniti zajedno i ujedinjeni."

U martu je španski premijer takođe izjavio kako očekuje da će se priznanje Palestine dogoditi tokom njegovog četverogodišnjeg premijerskog mandata koji je započeo prošle godine.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na namjeru četiri zemlje rekavši da bi priznavanje palestinske države značilo "nagrađivanje terorizma" i da bi samo povećalo regionalnu nestabilnost.

Od 1988. Palestinu je priznalo 139 od 193 države članice UN-a. Od novembra 2012. ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније