Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Jutarnji list ]

27. 03. 2024. 08:18 >> 08:30
Čitaj mi:

NOVA PRAVILA

Ko je antisemista ili rasista, ne može dobiti njemački pasoš

U test koji se polaže uz zahtjev za prijem u njemačko državljanstvo ubačena su pitanja koja bi trebalo da ukažu na istorijsku odgovornost Njemačke prema Jevrejima i državi Izrael, prenijeli su njemački mediji.

"Ko ne dijeli naše vrednosti, ne može ni da dobije njemački pasoš", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

"Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema ljudima su nespojivi sa dobijanjem njemačkog državljanstva", rekla je Fezer.

Ona je ukazala na istorijsku odgovornost Njemačke kada je riječ o Jevrejima i Izraelu, misleći na sistematsko uništavanje Jevreja u holokaustu tokom ere nacističke Njemačke.

"Onaj ko želi da postane njemački državljanin mora da zna šta znači preuzeti ovu istorijsku odgovornost Njemačke. Ova odgovornost je dio našeg identiteta", zaključila je Fezer.

Prije toga, portparol MUP-a potvrdio je prethodne medijske napise da je test, koji se polaže u okviru procesa sticanja njemačkog državljanstva, uključivao pitanja vezana za život Jevreja u Njemačkoj, kao i istorijsku odgovornost Njemačke prema Jevrejima i Izrael.

"U budućnosti će teme kao što su antisemitizam, pravo Izraela na postojanje i jevrejski život u Njemačkoj igrati važniju ulogu u testu državljanstva", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u pojasu Gaze koji je uslijedio, u Njemačkoj je drastično porastao broj zločina sa antisemitskom pozadinom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније