Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

22. 03. 2024. 10:17 >> 10:18
Čitaj mi:

klimatske promjene

Nivo mora ubrzano raste, od 1993. skočio za 10 centimetara

Globalni prosječni nivo mora porastao je za oko 0,76 centimetara od 2022. do 2023. godine, što je gotovo četiri puta više nego godinu pre, objavila je NASA u četvrtak, pripisujući "znatan skok" snažnom fenomenu El Ninju i klimatskim promjenama.

Analiza koju je sprovela NASA temelji se na više od 30 godina satelitskih posmatranja, s prvim lansiranjem satelita 1992, a posljednjim 2020.

Sve u svemu, nivoi mora porasli su za oko 10 cm od 1993. Stopa rasta takođe se ubrzala, više nego udvostručivši se s 0,17 cm godišnje 1993, na trenutnu stopu od 0,43 cm godišnje.

„Trenutne stope ubrzanja znače da smo na putu da dodamo još 20 centimetara globalnog prosečnog nivoa mora do 2050.“, rekla je Nađa Vinogradova Šifer, direktorka tima NASA za promjenu nivoa mora i programa okeanske fizike u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, to bi bila dvostruko veća količina promena u sljedeće tri decenije u poređenju s prethodnim vijekom, stvarajući budućnost u kojoj bi poplave bile daleko češće i katastrofalnije nego danas.

Neposredni uzrok takvog skoka je El Ninjo, koji je zamijenio La Ninju od 2021. do 2022, kada je nivo mora porastao za oko 0,20 cm.

El Ninjo je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra, što znači višu temperaturu površine okeana u istočnom i središnjem Pacifiku.

El Ninjo, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može da izazove ekstremne vremenske pojave, kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Za razliku od njega, La Ninja je vremenski obrazac karakterizovan neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom okeanu.

„U godinama El Ninja, puno kiše koja inače padne na kopno završi u okeanu, što privremeno podiže nivo mora“, rekao je Džoš Vilis, istraživač nivo mora u Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) NASA.

Ali postoji i jasan ljudski trag koji je vidljiv u ovom trendu ubrzanja.

„Dugoročno skupljanje podataka, poput ovog 30-godišnjeg satelitskog zapisa omogućuju nam da napravimo razliku između kratkoročnih učinaka na nivo mora, kao što je El Ninjo, i trendova koji nam govore kuda ide nivo mora“, rekao je Ben Hamlington iz JPL-a.

Tehnološke inovacije su tokom godina donijele veću tačnost mjerenja. Na primjer, radarski visinomeri odbijaju mikrotalase od površine mora, zatim bilježe vrijeme potrebno signalu da putuje natrag do satelita, kao i snagu povratnog signala.

Takođe, provjeravaju svoje podatke s drugim izvorima, kao što su mareografi i satelitska mjerenja atmosferske vodene pare i Zemljinog gravitacionog polja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније