Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

20. 03. 2024. 22:17 >> 14:03

NAKON SEDAM GODINA

Irski premijer Leo Varadkar podnosi ostavku

Premijer Irske Leo Varadkar saopštio je da podnosi ostavku i na čelu vlade i na čelu vladajuće partije Fin Gejl. Mediji prenose da se ne očekuje održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Leo Varadkar podnosi ostavku na mjesto premijera Irske i na mjesto lidera vladajuće stranke Fin Gejl, prenosi irski javni servis RTE i poručio je da će obavljati funkciju premijera do izbora novog lidera stranke nakon uskršnje pauze.

"Nakon sedam godina na funkciji, više se ne osjećam da sam najbolji za obavljanje ovog posla", rekao je Varadkar u obraćanju medijima.

Naveo je da su razlozi za ostavku i lični i politički.

"Vjerujem da će ponovni izbor ove trostranačke vlade biti prava stvar za budućnost ove zemlje. Nakon pažljivog razmatranja i pomalo unutrašnjeg preispitivanja, vjerujem da će novi premijer biti bolja osoba da to postigne nego što bih ja to mogao", naveo je Varadkar.

Istakao je da se povlači sa funkcije potpuno uvjeren da su država i ekonomija na pravom putu.

Varadkar je obavljao funkciju irskog premijera u dva navrata. Prvi put je bio na čelu vlade od 2017. do 2020. godine, a ponovo je bio izabran za premijera u decembru 2022. godine.

Prije toga je obavljao više ministarskih funkcija od 2011. godine. Prvi je irski premijer koji se javno deklarisao kao homoseksualac, ali i prvi šef vlade koji je pripadnik manjinske etničke zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније