Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

16. 03. 2024. 17:04 >> 17:12

U KATARU

Sjutra nastavak pregovora o prekidu vatre sa Izraelom i Hamasom

U Kataru bi sjutra trebalo da budu nastavljeni pregovori o prekidu vatre između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, saopštili su egipatski zvaničnici.

To će biti prvi put da se izraelski zvaničnici i predstavnici Hamasa pridruže indirektnim pregovorima od početka muslimanskog svijetog mjeseca Ramazana.

Međunarodni posrednici su se nadali da će obezbijediti šestonedeljno primirje prije početka Ramazana ranije ove nedelje, ali je Hamas odbio svaki dogovor koji ne bi doveo do trajnog prekida vatre u Gazi, što je Izrael odbacio.

Poslednjih dana, međutim, obje strane su povukle poteze u cilju povratka na pregovore, koji nikada nisu u potpunosti prekinuti.

Hamas je posrednicima dao novi predlog plana u tri faze kojim bi se okončale borbe, prema riječima dva neimenovana egipatska zvaničnika.

Prva faza bi bila šestonedeljni prekid vatre kojim bi se oslobodilo 35 talaca - žena, bolesnih i starijih ljudi, koje drže pripadnici Hamasa u Gazi u zamjenu za 350 palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Hamas bi takođe oslobodio najmanje pet žena vojnika u zamjenu za 50 zatvorenika, uključujući neke koji služe duge kazne zbog optužbi za terorizam.

Izraelske snage će se povući sa dva glavna puta u Gazi, pustiti raseljene Palestince da se vrate u sjevernu Gazu, koja je razorena borbama, i dozvoliti slobodan protok pomoći u to područje, rekli su zvaničnici.

U drugoj fazi, dvije strane bi proglasile trajni prekid vatre, a Hamas bi oslobodio preostale izraelske vojnike koji se drže kao taoce u zamjenu za još zatvorenika, rekli su egipatski zvaničnici.

U trećoj fazi, Hamas bi predao tijela koja drži u zamjenu da Izrael ukine blokadu Gaze i dozvoli početak rekonstrukcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je taj predlog "nerealnim".

Međutim, pristao je da pošalje izraelske pregovarače u Katar na dodatne razgovore.

Očekuje se da će se ti razgovori nastaviti u sjutra popodne, iako bi mogli da budu pomjereni za ponedeljak, rekli su egipatski zvaničnici.

Netanijahuova vlada odbacila je pozive na trajni prekid vatre, insistirajući da prvo mora da ispuni svoj cilj, a to je "uništenje Hamasa".

Netanjahuova kancelarija je saopštila u petak da je odobrila vojne planove za napad na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze gdje se nalazi oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca, a to je više od polovine stanovništva te enklave.

Mnogi Palestinci su pobjegli u Rafu kada je Izrael napao Pojas Gaze posle napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 ljudi.

Netanjahuova kancelarija nije dala detalje niti raspored za operaciju u Rafi, ali je navela da će ona uključivati evakuaciju civilnog stanovništva.

Vojska je saopštila da planira da uputi civile na "humanitarna ostrva" u centralnoj Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније