Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

12. 03. 2024. 15:15 >> 15:26
Čitaj mi:

Kardinal Pjetro Parolin

Prvi uslov za pregovore o okončaju rata je da Rusija zaustavi agresiju

Prvi uslov za bilo kakve pregovore o okončaju rata u Ukrajini je da Rusija zaustavi svoju agresiju, izjavio je drugi čovjek Vatikana.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je papinskog nuncija na razgovor da izrazi "razočaranje" zbog izjava poglavara Rimokatoličke crkve da bi Ukrajina trebala "pokazati hrabrost bijele zastave" i početi pregovore s Rusijom kako bi se završio dvogodišnji rat, prenosi agencija Rojters.

Kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Svete Stolice, izjavio je listu "Korijere sela Sera" da se Vatikan zalaže za prekid vatre i da je "agresor taj koji prvi treba da prestane da puca".

Izjava pape Franja iz intervjua koji je objavljen u subotu izazvao je različite reakcije NATO-a i Moskve.

Kremlj je ocijenio da je papin poziv da se zaustavi rat "potpuno razumljiv", a šef NATO-a je rekao da sada nije vrijeme za razgovore o "predaji".

Pokušavajući da smiri situaciju i pojasni komentare pape, Parolin je rekao da je papa htio "stvoriti uslove za diplomatsko rješenje u potrazi za poštenim i trajnim mirom".

Da bi se to postiglo, "očito je" da obje strane moraju sjesti za pregovarački sto i da je prvi uslov "zaustavljanje agresije", izjavio je Parolin.

Naglasivši da Rusiju smatra agresorom, Parolin je dodao da "rat protiv Ukrajine nije posljedica prirodne nepogode", nego ljudskog izbora.

"Ista ona ljudska volja koja je izazvala tu tragediju ima mogućnost i odgovornost da je zaustavi i otvori put diplomatskom rješenju", istakao je Parolin.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjelju odbacio papine komentare, iako ga nije direktno spomenuo.

Rekao je da se udaljene vjerske osobe ne bi trebale uplitati u "virtuelno posredovanje između nekoga ko želi živjeti i nekoga ko želi uništavati".

Mirovni plan Zelenskog poziva na povlačenje ruskih vojnika i vraćanje na granice Ukrajine iz 1991., podsjeća Rojters.

Moskva navodi da ne može voditi nikakve razgovore pod takvim uslovima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da Kijev nikada neće kapitulirati i da snažna osoba u bilo kojem sporu "stoji na strani dobra, a ne da ih pokušava staviti na isti nivo i nazvati to 'pregovorima' ".

"Naša zastava je žuto-plava", napisao je Kuleba, misleći na ukrajinsku državnu zastavu.

"Ovo je zastava s kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići druge zastave", naglasio je Kuleba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da se ne slaže s izjavama pape Franja, već da je Kijevu potrebna vojna pomoć.

"Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo jeste pružanjem vojne podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније