Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

11. 03. 2024. 17:54 >> 17:54
Čitaj mi:

UN

U Siriji 30.000 djece zlostavljano u logorima, zatvorima i rehabilitacionim centrima

U izvještaju Nezavisne međunarodne istražne komisije UN za Siriju, objavljenom danas, navodi se da i poslije pet godina od poraza Islamske države (IS) u toj zemlji, gotovo 30.000 djece militanata i njihovih pomagača različitih nacionalnosti trpe zlostavljanje u logorima, zatvorima i rehabilitacionim centrima na sjeveroistoku Sirije.

U izvještaju komisije se navodi da su većinu te djece u djelove Sirije i Iraka doveli njihovi roditelji, nakon što je IS tamo proglasila kalifat 2014. godine. UN su pozvale države iz kojih djeca potiču, da ih vrate i integrišu u svoja društva.

Najveći broj djece se nalazi u izbjegličkom kampu Al-Hol, u kome je smješteno više desetina hiljada ljudi, uglavnom žena i djece boraca IS, kao i njihovih pristalica.

Manji broj djece se nalazi u kampu Rož, dok se dječaci tinejdžeri drže u zatvorima, a rehabilitaciju vode Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima.

U izvještaju Komisije UN piše da se uslovi za život u izbjegličkim kampovima Al-Hol i Rož mogu jednostavno opisati kao „okrutno i nehumano postupanje i narušavanje ličnog dostojanstva“.

U kampu Al-Hol u kojem je nekad živjelo više od 70.000 ljudi, uglavnom Sirijaca i Iračana, danas boravi gotovo 45.000 osoba, pošto su neke zemlje već izvršile repatrijaciju, navodi lokalni zvaničnik.

Državljani drugih nacionalnosti žive u dijelu kampa poznatom kao "Potkrovlje", koji se smatra domom najtvrdokornijih pristalica IS, od kojih su mnogi došli u Siriju i Irak još 2014. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније