Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Anadolija ]

06. 03. 2024. 12:37 >> 12:37
Čitaj mi:

ZAHAROVA

Nuklearna postrojenja u sjevernoj Evropi biće legitimne mete u slučaju sukoba Rusije i NATO-a

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će se sjevernoevropski objekti u kojima se nalazi američko nuklearno oružje smatrati legitimnim vojnim ciljevima u direktnom sukobu između Ruske Federacije i NATO-a, javlja Anadolija.

Komentarišući izjave finskog predsjednika Aleksandera Stuba o važnosti posjedovanja snaga nuklearnog odvraćanja, Zaharova je na konferenciji za novinare u Sočiju rekla da bi takvi objekti bili izvor direktne prijetnje Rusiji.

"Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da će takvi objekti predstavljati izvor direktne prijetnje i da će neminovno biti uključeni na listu legitimnih ciljeva definisanih scenarijem direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO-a", naglasila je ona.

Prema njenim riječima, suprotno Stubovim očekivanjima, raspoređivanje američkog nuklearnog oružja će pogoršati sigurnost zemalja domaćina.

Zaharova je zapitala da li je Stub pitao svoje glasače za mišljenje o tom pitanju i da li i sam shvata rizike takvog poteza.

"U kojoj mjeri su finski građani svjesni rizika s kojima će se morati suočiti, veliko je pitanje... Jer takva odluka će se zaista mnogo promijeniti u kontekstu sigurnosti ove zemlje i drugih pitanja relevantnih za ovu državu", rekla je ona.

U maju 2022. godine, Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, napuštajući svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Finska se zvanično pridružila NATO-u 4. aprila 2023, godine, a Švedska je završila procedure za članstvo u prošlom mjesecu i trebala bi se zvanično pridružiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније