Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

23. 02. 2024. 17:19 >> 17:19
1

ODOBRILI ZAKON

Marihuana u Njemačkoj legalizovana u rekreativne svrhe

Njemački parlament je danas odobrio zakon kojim se liberalizuju državni zakoni o kanabisu, omogućivši tako da se u budućnosti dekriminalizuju ograničene količine marihuane i dozvoli da stanovništvo kupuje u rekreativne svrhe.

Zakon predviđa legalizaciju posedovanja do 25 grama marihuane od strane odraslih u rekreativne svrhe i omogućavanje pojedincima da sami uzgajaju do tri stabjlike biljke. Taj dio zakona trebalo bi da stupi na snagu 1. aprila.

Građanima Njemačke koji imaju 18 i više godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "klubovima kanabisa" sa najviše 500 članova počev od 1. jula. Klubovima bi bilo dozvoljeno da uzgajaju kanabis za ličnu upotrebu njihovih članova.

Pojedinci bi mogli da kupuju do 25 grama dnevno, ili maksimalno 50 grama mjesečno, a za mlađe od 21 godine taj broj je ograničen na 30 grama. Članstvo u više klubova ne bi bilo dozvoljeno. Troškovi klubova bi bili pokriveni članarinama, koje bi bile visoke u zavisnosti od toga koliko članovi koriste marihuanu.

Zakon propisuje zabranu reklamiranja ili sponzorisanja kanabisa, a klubovi i konzumacija neće biti dozvoljeni u neposrednoj blizini škola, igrališta i sportskih objekata. Procena uticaja zakona na zaštitu djece i omladine izvršiće se u roku od 18 mjeseci od stupanja na snagu zakona.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah je rekao da je plan vlade "borba protiv crnog tržišta" bolja zaštita mladih. On je doda su se dosadašnji zakoni u Njemačkoj pokazali kao neuspješni, sa porastom potrošnje i sve većim problemima sa kontaminiranim ili previše koncentrisanim kanabisom koji izaziva brojne zdravstvene probleme.

Glavni desničarski opozicioni blok je bio oštro protiv novog zakona.

Plan je znatno promijenjen u odnosu na prvobitne predloge vlade, koja je predviđala omogućavanje prodaje kanabisa odraslima širom zemlje u licenciranim prodavnicama. Projekat je izmijenjen nakon razgovora sa Izvršnom komisijom Evropske unije.

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat, koji predstavlja 16 njemačkih državnih vlada, mogao bi u principu da odloži donošenje zakona, iako po zakonu da bi stupio na snagu formalno ne zahtijeva odobrenje doma. Konzervativna državna vlada Bavarske saopštila je da će ispitati da li je moguća pravna akcija protiv plana liberalizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније