Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Beta ]

23. 01. 2024. 22:58 >> 22:58

NOVA STUDIJA

Oko 245.000 Jevreja koji su preživjeli Holokaust i dalje živi

Oko 245.000 Jevreja koji su preživjeli Holokaust i dalje su živi i nastanjeni su u više od 90 zemalja širom svijeta, navodi se u novoj studiji njujorške Konferencije o jevrejskim materijalnim potraživanjima od Njemačke.

Gotovo polovina njih, odnosno 49 odsto, živi u Izraelu, 18 odsto je u Zapadnoj Evropi, 16 odsto u SAD i 12 odsto u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, navodi se u studiji Konferencije potraživanja čije je sjedište u Njujorku.

Prije objavljivanja ovog demografskog izvještaja, postojale su samo nejasne procjene koliko je preživjelih Holokausta još uvijek živo.

Broj preživjelih se brzo smanjuje, pošto je većina njih veoma stara i uglavnom slabog zdravlja, a prosječna starost preživjelih je 86 godina.

Dvadeset procenata preživjelih je starije od 90 godina, a još uvijek je živo više žena (61 odsto) nego muškaraca (39 odsto).

Velika većina (96 odsto) preživjelih su u vrijeme Holokausta bili djeca rođena nakon 1928. godine.

"Brojevi u ovom izvještaju su zanimljivi, ali je takođe važno pogledati dalje od brojeva da biste vidjeli pojedince koje predstavljaju. Ovo su Jevreji koji su rođeni u svijetu koji je želio da ih vidi ubijene", rekao je Greg Šnajder iz Konferencije potraživanja.

Nacisti i njihovi saradnici su tokom Holokausta ubili šest miliona Jevreja i pripadnika drugih manjina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније