Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 05. 2024. 13:35 >> 13:39
1
Čitaj mi:

CENTAR REALNE POLITIKE

Grubač: Podržavamo odluku Vlade da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u OUN

NVO Centar realne politike podržava odluku Vlade Crne Gore koja planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u OUN, sa vrlo korektnim objašnjenjem tih amandmana koji daju jasan magistralni pravac spoljnje politike države, saopštio je predsjednik te NVO Vojin Grubač.

"Prvim amandmanom gdje figuriše: “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini”, Vlada podvlači namjeru sprječavanja svakog potencijalnog manipulisanja na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu: bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija, čime onemogućava narativ i namjeru da se time jedan narod želi proglasiti genocidnim", navodi Grubač.

U drugom amandmanu, gdje stoji predlog: “potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”, Vlada prema riječima Grubača, "objašnjava da suštinski dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv Republike Srpske“.

"Učitavajući ogromne unutrašnje i spoljnje pritiske koji se vrše na Vladu Spajića da glasa za rezoluciju, predstavljanje ovih amandmana i objašnjenja predstavlja mudar potez usmjeren na spuštanje tenzija u Crnoj Gori i promovisanju mira na Balkanu. Na te amandmane su u Crnoj Gori ishitreno i s oštrim osudama reagovali spoljnji saradnici DPS-a, kojima nisu u fokusu žrtve i individualni počinioci zločina, niti mir i stabilnost u regiji, već su im dupli standardi i generalizacije prepoznatljiva politička disciplina", isiče Grubač.

Njihov jedini cilj je, smatra on, bio da u svakom istorijskom periodu kroz razne manipulacije dižu međuetničke tenzije, dovodeći ih više puta, zakonomjerno, do granice bliske otvornim sukobima u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније