Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М./Н1

06. 10. 2023. 15:45 >> 15:45

"POBJEDA JE BLIZU"

Iz zatvora se oglasila dobitnica Nobelove nagrade za mir

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, iranska aktivistkinja Narges Mohamadi, navela je da je globalna podrška i priznanje njenom zalaganju za ljudska prava čini još "odlučnijom i odgovornijom".

Mohamadi je u saopštenju upućenom Njujork Tajmsu, dodala da joj nagrada i podrška daju još više žara i nade.

"Ja se nadam da će ovo priznanje učiniti da Iranci koji protestuju i zalažu se za promjene budu još jači i organizovaniji. Pobjeda je blizu“, navela je Mohamadi u izjavi američkom listu.

Na njenom zvaničnom Tviter nalogu je objavljeno da u zatvoru u kom se nalazi nema telefonskih poziva četvrtkom i petkom, tako da će morati da sačekaju sjutra (subotu) kako bi se čuli s njom.

Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi.

Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, koja se bori za prava žena i ukidanje smrtne kazne.

Ona trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu.

Mohamadi je bila u zatvoru 13 puta i osuđena pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније