Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS.rs/M.L.B. ]

14. 08. 2023. 22:05 >> 22:04
1

NA AERODROMU

Mig-23 srušio se u Mičigenu, za dlaku izbjegnuta tragedija

Dvije osobe u ratnom avionu iz sovjetske ere katapultirale su se neposredno prije nego što se letjelica srušila i zapalila tokom aeromitinga u američkoj saveznoj državi Mičigen. Nije bilo povrijeđenih. Uzrok pada se ispituje.

Dvojac koji se sastojao od pilota i putnika letjeli su u lovcu sovjetske proizvodnje na aeromitingu "Thunder over Michigan" (Grmljavina iznad Mičigena), prenosi Bi-Bi-Si.

Mig-23 počeo je da pada, tako da se dvojac katapultirao i padobranima bezbijedno spustio na zemlju, gdje su potom iz predostrožnosti poslati u bolnicu.

Mlaznjak se srušio na prazna vozila na parkingu, za malo promašivši jednu stambenu zgradu, saopštili su iz aerodromske uprave.

Avion se tada pretvorio "u bijesnu vatrenu loptu", kako su opisali lokalni mediji, neposredno prije nego što su hitne ekipe stigle da ugase plamen.

Sa zemlje su se vidjeli gusti oblaci crnog dima koji su ispunili nebo.

Na video-snimku incidenta može se videti plamena lopta nedugo pošto su se pilot i putnik katapultirali.

Uzrok pada ostaje nejasan. Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje incident.

Starim ruskim lovcem upravljao je Den Filer, penzionisani vojni pilot iz Teksasa, navodi se na portalu aeromitinga.

Filer, koji je i kolekcionar borbenih aviona sovjetske proizvodnje, za lokalne novine u Luizijani prošle godine je rekao da je to jedini upotrebljivi MiG-23 u privatnom vlasništvu na svijetu.

MiG-23 bio je jedan od najkorišćenijih sovjetskih ratnih aviona tokom Hladnog rata, poznat po svom naprednom radaru i sistemu za upravljanje vatrom.

Prema Nacionalnom muzeju Vazduhoplovstva SAD, mogao je da ispali rakete na ciljeve van vizuelnog dometa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније