Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

09. 05. 2023. 14:03 >> 14:03

ZA IZVJEŠTAVANjE IZ UKRAJINE

Pulicerove nagrade za američke medije

Nekoliko američkih medija nagrađeno je uglednom Pulicerovom nagradom. Među njima su Njujork tajms za istraživanje ubistava civila u Buči i novinska agencija AP za fotografije iz Marijupolja.

Kako se i očekivalo, ovogodišnjom dodjelom Pulicerove nagrade dominiralo je izvještavanje o ratu u Ukrajini. I prošle godine je žiri posebnu nagradu dodijelio ukrajinskim novinarima – za njihovu hrabrost, upornost i angažman, prenosi Dojče vele.

Ove godine je prije svega odato priznanje američkim medijima koji izvještavaju s lica mjesta, pa tako i u najuglednijoj kategoriji "Public Service" (Pulicerova nagrada za javnu službu).

„Nagradu dobija Asočijeted pres (AP) za izvještavanje iz opkoljenog grada Marijupolja, mjesta masakra civila nakon invazije Rusije na Ukrajinu“, objavila je Merdžori Miler, predsjednica Pulicerovog odbora za dodjelu nagrada.

Novinari te američke novinske agencije izvještavali su skoro tri nedjelje kao jedini predstavnici medija iz tog opkoljenog lučkog grada – sve dok ga nijesu osvojile ruske jedinice.

„Impresivne priče“
AP je takođe dobio i nagradu u kategoriji vijesti-fotografija za svoje vijesti sa fotografijama iz prvih dana rata. „I ove godine su ispričane priče opet veoma impresivne. Jedna riječ opisuje te napore: hrabro“, rekla je Najl Braun iz Pulicerovog odbora za dodjelu nagrada. „Novinari nas vode na mjesta na koja većina nas ne može da dospe i otvaraju nam oči za događaje koje većina nas ne može da vidi.“

To važi i za „neustrašivo izvještavanje Njujork tajmsa“ iz Ukrajine, prije svega za osmomjesečno istraživanje ubistava civila u gradu Buči, za šta su te novine dobile nagradu za međunarodno izvještavanje.

„Novinari plaćaju veliku cijenu za pozivanje moćnika na odgovornost. Često ih šikaniraju, prijete im, napadaju ih i uzimaju kao taoce. Zato posebno želimo da upozorimo na skandalozno i bespravno hapšenje reportera Vold strit džornala Evana Gerškoviča u Rusiji.“

Taj 32-godišnjak nalazi se u zatvoru u Moskvi pod optužbom za špijunažu. Pulicerov odbor za dodjelu nagrada priključio se mnogim drugim organizacijama koje traže njegovo puštanje na slobodu.

Vašington post: nagrada za izvještavanje o abortusima
Nagradu u kategoriji vijesti dobio je list Los Anđeles tajms za istraživanje o rasizmu kod gradskih lokalnih političara. A Pulicerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje dobila je Kerolajn Kičener iz lista Vašington post. „Za neustrašivo izvještavanje o složenim posljedicama presude Ro protiv Vejda, a posebno za priču o maloljetnici iz Teksasa koja je rodila blizance, jer abortus nakon novih ograničenja više nije bio moguć“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrade se dodjeljuju od 1917. godine, a utemeljio ih je američki novinar mađarskog porijekla Džozef Pulicer. Smatraju se najvažnijim priznanjem za rad novinara, a dodjeljuju se u ukupno 23 kategorije, od kojih se 15 odnosi na novinarstvo.

Pulicerove nagrade dodjeljuju se i na području pozorišta, muzike i književnosti. Ovogodišnju nagradu za roman dobili su Barbara Kingsolver za „Demon Copperhead“ i Hernan Dijaz za „Trust“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније