Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Mina ]

22. 01. 2023. 23:04 >> 23:00

VRATITI SE DIJALOGU

Papa Franja pozvao na prekid nasilja u Peruu

Papa Franja pozvao je na prekid nasilja u Peruu u kome je do sada zvanično stradalo 50 ljudi.

“Recimo ne nasilju, bez obzira na to od koga potiče. Recimo ne novim žrtvama”, rekao je papa na svom rodnom španskom jeziku, vrativši se poslije na italijanski.

Papa Franja je, tokom tradicionalnog nedjeljnog obraćanja vjernicima na Trgu Svetog Petra u Rimu, pozvao sukobljene strane na povratak na put dijaloga “među braćom istog naroda, uz poštovanje ljudskih prava i zakona”.

On je reagovao na rasplamsavanje sukoba demonstranata i policije u subotu u Peruu, nakon što je jedna od najstarijih zgrada u prijestonici izgorjela do temelja, a predsjednica Dina Boluarte obećala da će biti oštrija prema vandalima, prenosi Rojters.

Politička kriza u Peruu je započela svrgavanjem i hapšenjem bivšeg ljevičarskog predsjednika Perua Pedra Kastilja u decembru prošle godine zbog pokušaja da raspusti Kongres.

Kastiljo je iz zatvora poručio da sebe i dalje smatra legitimnim predsjednikom Perua i pozvao svoje pristalice na proteste protiv Boluarte.

Ona je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umjesto toga pozvala na dijalog i obećala da će kazniti sve koji su umiješani u nemire.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније