Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 06. 2021. 22:32 >> 00:09

ODALI POČAST ŽRTVAMA

Obilježena 77. godišnjica iskrcavanja u Normandiji

U znak sećanja na 77. godišnjicu Dana D, kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji u Francuskoj, kako bi pomogle oslobađanju Francuske i zapadne Evrope od nacista, danas je održano nekoliko ceremonija odavanja počasti žrtvama.

U mjestu Ver-sir-Mer, na sjeverozapadu Francuske otvoren je veliki britanski memorijalni centar u znak sjećanja na muškarce i žene koji su izgubili život pod britanskom komandom na Dan D i tokom bitke za Normandiju.

"To su ljudi koji su omogućili ponovno uspostavljanje slobode na evropskom kontinentu" rekao je na otvaranju britanski ambasador u Francuskoj, lord Edvard Luelin.

Više od 150.000 savezničkih vojnika iskrcalo se na Dan D na francusku obalu pod britanskom komandom.

Drugu godinu zaredom, usljed ograničenja zbog korona virusa, godišnjica je obilježena bez velikog skupa i prisustva porodica poginulih vojnika iz SAD-a, Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja.

Iznad novoizgrađenog memorijalog centra ratni avioni su nadlijetali ispuštajući crveno-belo-plavi dim.

Na zidu centra uklesan je natpis: "Umrli su da bi Evropa mogla biti slobodna".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније