Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

22. 06. 2020. 09:31 >> 09:31

SUDAN UPOZORIO ETIOPIJU

Mogući sukobi zbog megabrane na Nilu

Sudan je upozorio na moguću eskalaciju spora oko etiopske izgradnje megabrane na Nilu koja je izvor žestokih regionalnih tenzija.

Tenzije rastu između Sudana, Etiopije i Egipta poslije neuspjelih pregovora oko popunjavanje rezervoara i puštanja u rad Velike brane obnove (Gerd).

Etiopija hoće da počne sa punjenjem rezervoara u julu, sa ili bez sporazuma sa dvije druge zemlje.

Egipat koji smatra taj projekat "egzistencijalnom" prijetnjom pozvao je Savjet bezbjednosti da interveniše pozivajući se na negativan stav Etiopije i njeno insistiranje da jednostrano popuni branu.

"Ne želimo eskalaciju, pregovori su jedino rješenje", rekao je u Kartumu sudanski ministar za irigaciju Jaser Abas. On smatra da je važno da se postigne dogovor prije početka operacija punjenja rezervoara i rekao da Sudan ima pravo to da zahtijeva.

U subotu je egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi rekao da je njegova zemlja za političko rješenje, i ukazao da je egipatsko pozivanje Savjeta bezbjednosti UN odraz želje da se pitanje riješi diplomatskim putem.

Na zahtjev Egipta pitanje sporne brane stavljeno je u utorak na dnevni red video konferencije ministar spoljnih poslova Arapske lige, rekao je za Frans pres jedan diplomata.

Etiopija smatra da je brana visoka 145 metara neophodna za njen razvoj i elektrifikaciju, a Sudan i Egipat strahuju da će ona ograničiti njihov pristup vodi.

Nil koji teče oko 6.000 kilometara je izvor snabdijevanja vode i struje za desetak zemalja istočne Afrike. Egipat iz te rijeke pokriva 97 odsto svojih potreba za vodom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније