Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

16. 01. 2020. 11:00 >> 11:08
2

U AUSTRIJI

Manje vjernika - manji prihodi crkve

Brojne afere u rimokatoličkoj crkvi naveli su Austrijance da okrenu leđa svojoj crkvi, a u prošloj godini broj izlaska iz crkve porastao je za 14,9 odsto.

Dok je krajem 2018. godine u Austriji 5,05 miliona stanovnika bilo rimokatoličke vjeroispovijesti, krajem prošle godine bilo ih je 4,98 miliona, navodi katolička agencija "Katpres".

Prema zvaničnim brojkama, biskupske konferencije 67.583 osobe je prošle godine istupilo iz rimokatoličke crkve, a poređenja radi 2018. godine to je učinilo 58.807 ljudi.

Istupanje iz crkve znatno pogađa rimokatoličku crkvu, jer to znači da ima manje prihode.

U Austriji rimokatolička crkva od svojih vjernika ubira crkveni porez, kojeg se stanovništvo može osloboditi samo ako zvanično podnese zahtjev za istupanje iz crkve.

Ako se porede brojke ranijih godina ponovo se bilježi nadprosječno veliki porast istupanja iz crkve.

Najveći broj zabilježen je 2010. godine sa 85.960 osoba koje su okrenule leđa rimokatoličkoj crkvi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније