Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2019. 19:05 >> 19:05
2

PREMIJERKA UVJERENA

"Nezavisnost Škotske na dohvat ruke"

Škotska premijerka Nikola Sterdžen izjavila je danas pred hiljadama pristalica u Glazgovu, na skupu s kog je zatražen novi referendum o nezavisnosti, da je nezavisnost Škotske "na dohvat ruke".

"Izbori 12. decembra su najvažniji za Škotsku u našoj epohi. U igri je budućnost naše zemlje", rekla je liderka independističke Škotske nacionalne partije (SNP).

Ona je navela da je perspektiva nezavisne Škotske "na dohvat ruke" i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za SNP.

Sterdžen želi da referendum o nezavisnosti bude održan 2020, ocjenjujući da je Bregzit promijenio okolnosti pod kojima je 2014. godine 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Ona je prošlog mjeseca na kongresu SNP u Aberdinu rekla da glasanje "treba održati naredne godine" i da se SNP za to priprema. Plan je da se do Božića zatraži dozvola britanske vlade za održavanje referenduma.

Vlada u Londonu se protivi novom referendumu tvrdeći da su se Škoti već izjasnili prije pet godina i da je riječ o "jedinstvenom događaju koji se dešava jednom u generaciji".

Sterdžen navodi da se u međuvremenu desio Bregzit.

Jedan od argumenata za ostanak u okviru Velike Britanije 2014. godine bio je taj da bi Škotska u slučaju nezavisnosti prestala da bude dio EU.

Dvije godine kasnije, 2016, na referendumu o Bregzitu 62 odsto Škota glasalo je za ostanak u EU.

Škotska premijerka se nada da će u slučaju izborne pobjede opozicionih laburista novi premijer podržati njen plan o novom referendumu. Međutim, laburistički lider Džeremi Korbin je izjavio da novi referendum "nije ni potreban ni poželjan".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније