Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 09:11 >> 09:13

U PERUU

Raspušteni parlament suspendovao šefa države

Parlament Perua glasao je danas da predsjednik države Martin Viskara bude suspendovan pošto je šef države prethodno donio odluku da raspusti Kongres, tvrdeći da to tijelo blokira mjere protiv korupcije koje on nastoji da sprovede.

Kongres, u kojem većinu ima opozicija, odučio je da suspenduje predsjednika i za vršioca dužnosti imenuje potpredsjednika zemlje.

Neki zvaničnici tvrde da je odluka parlamenta nevažeća budući da je predsjednik prethodno donio odluku o raspuštanju tog tijela i raspisivanju vanrednih izbora.

Pristalice predsjednika Viskare okupile su se oko zgrade Kongresa, a pripadnici policije za suzbijanje demonstacija raspoređeni su po okolnim ulicama.

Najgora politička kriza u Peruu u posljednje dvije decenije prijeti neredima u tom drugom svjetskom proizvođaču bakra i jednoj od najčvršćih ekonomija u regiji.

"Peruanski narode, učinili smo sve što možemo", rekao je Viskara u televizijskom obraćanju.

Obećao je da će sazvati prevremene izbore kako bi glasačima dao mogućnost da izaberu stranu u sukobu za koji kaže da je otežao njegov pokušaj da stane na kraj korupciji u vladajućoj klasi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније