Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2019. 23:57 >> 23:55

ODBACIO BI SPORAN DIO

Džonsonov stav povećava izglede za Bregzit bez sporazuma

Favorit u trci za novog britanskog premijera Boris Džonson izjavio je da će odbaciti sporan dio sporazuma o razlazu Velike Britanije i Evropske unije, čime su povećani izgledi za haotični Bregzit bez sporazuma.

Britanski parlament u više navrata nije prihvatio sporazum o Bregzitu koji je postigla sada odlazeća premijerka Tereza Mej, najvećim dijelom zbog zaštitne mjere "bekstop" koja je trebalo da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Irske ne bude takozvane tvrde granice poslije izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pristalice Bregzita strahuju da bi Velika Britanija zbog te mjere mogla da ostane previše vezana za pravila EU i da bi bila spriječena da sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Neki britanski poslanici navode da bi mjera "bekstop" bila prihvatljiva jedino kada bi imala čvrsto vremensko ograničenje ili kada bi Velika Britanija imala pravo da jednostrano okonča aranžman.

Tokom jučerašnje debate sa šefom diplomatije Džeremijem Hantom, s kojim se bori za mjesto lidera Konzervativne stranke i britanske vlade, Džonson je odbacio mogućnost vremenskog ograničenja za "bekstop".

Džonson je rekao da Velika Britanija mora da kaže "ne vremenskim ograničenjima ili jednostranim planovima za izlaz ili svim onim sredstvima razrade, objašnjenjima, dodacima koji bi mogli da budu primijenjeni na bekstop", navodi BBC.

Hant je takođe rekao da je "bekstop" mrtav i odbacio ideju vremenskog ograničenja.

EU uporno ponavlja da neće biti novih pregovora o razlazu s Velikom Britanijom i insistira da "bekstop" mora da bude dio dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније