Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

07. 05. 2019. 22:39 >> 22:45
1

UHAPŠENA POLJAKINJA ZBOG VRIJEĐANJA VJERNIKA

Okačila postere Djevice Marije sa oreolom duginih boja

Policija je optužila jednu 51-godišnju Poljakinju za skrnavljenje religijske slike. Žena je uhapšena pod sumnjom da je vrijeđala vjerske osjećaje, nakon što se poster s likom Djevice Marije i oreolom u duginim bojama pojavio u gradu Plocku u središnjoj Poljskoj.

Poljski ministar unutarnjih poslova Joakim Brudzinski, objavio je na Tviteru da je jedna osobna uhapšena zbog "skrnavljenja Djevice Marije od Czestochowe", piše britanski dnevni list Gardian.

Policija joj je pretražila dom i našla desetak slika Djevice Marije sa oreolom u duginim bojama.

Portparolka policije potvrdila je hapšenje Poljakinje zbog navodnog kršenja zakona. Žena je bila u inostranstvu, ali je po njenom povratku policija ušla i pretražila joj dom.

"Crna Gospa od Czestochowe" je poštovana ikona koja se čuva u samostanu u Jasnoj Gori, mjestu Svjetske baštine pod zaštitom Ujedinjenih naroda i najpoznatijem katoličkom svetištu u Poljskoj.

Vrijeđanje religijski osjećaja krivično je djelo prema poljskom kaznenom zakonu, pa spomenutoj ženi, bude li osuđena, prijeti kazna zatvora do dvije godine.

Brudzinski, koji je postere nakon što su se pojavili jedne noći u aprilu opisao kao "kulturalni varvarizam", kazao je da priče o slobodi i toleranciji nikome ne daju za pravo da vrijeđa osjećaje vjernika.

Poljska vladajuća Stranka zakona i pravde (PiS) pokušava da mobiliše svoje birače uoči izbora za Evropski parlament, tako što usmjerava fokus na to da je zemlja preplavljena zapadnim liberalno-socijalnim vrijednostima.

"Suočavamo se sa napadom na porodicu i djecu, sa seksualizacijom djece, s cijelim LGBT pokretom, s rodnom ideologijom. Sve je to uvezeno, ali danas zapravo ugrožava naš identitet, našu naciju, njen opstanak, kao i poljsku državu", rekao je prošlog mjeseca Jaroslav Kazinski, vođa PiS-a, u govoru svojim pristalicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније