Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2013. 08:42 >> 08:42

OLI REN

Preuranjeno govoriti o okončanju krize

Evropski komesar za ekonomiju, Oli Ren ocijenio je da postoje znaci postepenog ekonomskog oporavka u eurozoni, ali da bi bilo preuranjeno govoriti o okončanju krize.

"Ovog smo ljeta u Evropi svjedočili nizu dobrodošlih naznaka da je evropska ekonomija dosegla tačku preokreta. Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za drugo ovogodišnje tromjesečje potvrdili su početak postepenog, iako i dalje prigušenog oporavka u eurozoni", kazao je Ren novinarima na kraju nezvaničnog redovnog okupljanja u austrijskom Alpbahu.

Ren smatra da su ključne zemlje za evropski oporavak Njemačka i Francuska, pri čemu bi Njemačka trebalo da podstakne domaću potrošnju, a Francuska uloži veće napore u strukturne reforme, na primjer na tržištu rada i u penzijskom sistemu.

"Ako Njemačka i Francuska to naprave zajedno, učiniće veliku uslugu cijeloj eurozoni jer će stvoriti uslove za jači rast, više radnih mjesta i manje socijalne napetosti", naveo je Ren. »Doduše, to je dugotrajni proces«.

On upozorava da nema razloga za pretjerani optimizam, i to prije svega zbog dramatičnih nivoa nezaposlenosti u mnogim djelovima Evrope.

»U svakom slučaju, proglašavanje završetka krize bilo bi, najblaže rečeno, preuranjeno«, zaključio je Ren.

On se osvrnuo i na najnovija zbivanja u Italiji, u vezi sa postignuti dogovor vlade o ukidanju nepopularnog poreza na nekretnine koji će biti zamijenjen nametom nazvanim "porez na usluge", čime su donekle ublažene nepopustljive političke napetosti unutar krhke koalicijske vlade na čelu s premijerom Enrikom Letom /Enrico Letta/.

Ren je upozorio da će evropske vlasti od vlade u Rimu tražiti garancije da će i nakon ukidanja toga poreza Italija moći da ispuni fiskalne ciljeve. Evropska komisija, kako je kazao, još čeka pojedinosti "kompenzacionih mjera".

"Ključno je što je premijer Leta potvrdio da će Italija ustrajati na ispunjenju fiskalnih ciljeva u skladu s preuzetim obavezama. To je važno", kazao je Ren. 

(MINA-BUSINESS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније