Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

26. 01. 2024. 10:59 >> 10:58

ECB

Kamatne stope u eurozoni ostaju nepromijenjene

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope u eurozoni na važećem nivou, uz upozorenje da bi stroga monetarna politika mogla predstavljati rizik po ionako slab ekonomski rast.

Iz banke su potvrdili kamatnu stopu za refinansiranje banaka od 4,5 odsto i kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka od četiri odsto.

Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćaće i ubuduće kamatu od 4,75 odsto, prenosi Hina.

Banka je u julu 2022. godine pokrenula ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdala inflaciju, podigavši kamatne stope do septembra prošle godine 4,5 procentnih poena. Na sjednicama u oktobru i decembru zadržala ih je na važećem nivou, uz obrazloženje da inflacija slabi.

U četvrtak su kazali da slabljenje inflacije odražava visok nivo cijena energije u 2022. godini, ali cijene rastu sporije i kada se izuzmu hrana i energija. Oni su zakljili da su podignute kamatne stope pretočene u postrožene uslove finansiranja.

"Strogi uslovi finansiranja prigušuju potražnju, a to pomaže u smanjivanju stope inflacije", navodi se u saopštenju.

Upravni savjet ponovio je da bi važeće kamatne stope trebalo da odigraju "značajnu" ulogu u spuštanju inflacije na planirani nivo, ako ih banka dovoljno dugo zadrži na toj vrijednosti.

Oni su ponovili i da će u budućim odlukama voditi računa da kamatne stope budu dovoljno restriktivne, i to sve dok bude potrebno.

U decembru je ECB prognozirao da bi se stopa inflacije već u narednoj godini trebalo da se spusti blizu zacrtane vrijednosti i iznosi 2,1 odsto. U 2026. godini trebalo bi da sklizne ispod tog nivoa i iznosi 1,9 oosto. ECB planira stopu inflacije od dva odsto.

"Najnoviji podaci potvrđuju procjenu o izgledima za inflaciju u srednjoročnoj perspektivi, do 2026. godine", zaključili su na sjednici u četvrtak.

ECB je u decembru prognozirala i slabi rast ekonomije eurozone u kratkoročnom periodu, od 0,8 odsto u ovoj godini i 1,5 odsto u narednoj i 2026.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније