Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 08. 2013. 15:28 >> 15:28

PODRŠKA POBUNJENICIMA

Sirijskoj opoziciji 400 tona turskog oružja

U Siriju je iz Turske stiglo 400 tona oružja kako bi se ojačale pobunjeničke snage u borbi protiv režima Bašara al Asada, tvrde izvori iz sirijske opozicije.

Ovi navodi uslijedili su nakon tvrdnji opozicije da je režim u Damasku u srijedu upotrijebio hemijsko oružje u napadu izvedenom u okolini prijestonice i usmrtio na stotine ljudi.

Isti izvor navodi da je ova pošiljka, koju su finansirale zemlje u Persijskom zalivu, poslata iz Turske provincije Hataj u protekla 24 sata i da je to jedna od najvećih isporuka koje su stigle pobunjeničkim snagama od početka rata u Siriji prije više od dvije godine.

"Dvadeset kamiona s prikolicom prešlo je iz Turske i sada se raspoređuju u skladišta oružja za nekoliko brigada širom sjevera", rekao je pobunjenik Mohamad Salam, a prenosi Rojters.

Neimenovani zvaničnik Vrhovnog vojnog savjeta, grupe koja okuplja pobunujeničke jedinice u Siriji, a koju podržavaju zemlje u Persijskom zalivu i Zapad, potvrdio je ovu pošiljku, ističući da su isporuke oružja veće otkako je izveden napad hemijskim oružjem na sunitske četvrti i predgrađa Damaska pod kontrolom pobunjenika.

U međuvremenu, al-Nusra front, ekstremistička grupa povezana sa al-Kaidom, zaprijetila je da će se zbog tvrdnji da je režim upotrijebio hemijsko oružje osvetiti napadima na sela u kojima žive alaviti, ogranak šiitskog islama, kojem pripada sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

"Alavitska sela će platiti za svaki projektil sa hemijskim agensima koji je pogodio naš narod u Damasku", rekao je vođa ove grupe Abu Mohamed al-Džavlani u audio-poruci postavljenoj na internet i na njegov Tviter nalog.

Većina pobunjeničkih grupa koje žele da svrgnu Asada, uključujući al-Nusra front, pripadaju sunitskom ogranku islama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније