Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 08. 2013. 12:06 >> 09:28
11

MORSIJU PRODUŽEN PRITVOR

Egipat: Ubijena 4 vojnika, odobrena bojeva municija

Nekoliko stotina pristalica Mohameda Morsija je upalo u zgradu državne uprave u Kairu, zapalivši vatru na njenom ulazu. Svrgnutom predsjedniku produžen pritvor za još 30 dana. Ubijena četiri vojnika. Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo upotrebu bojeve municije u slučaju napada na zgrade institucija. Više od 500 osoba poginulo je i preko 10.000 ranjeno u nemirima koji su počeli juče ujutru rano u Kairu, tvrde očevici i ljekari. Uhapšeni i lideri Muslimanske braće lidera Muslimanske braće, Isama al Irjan i Muhamad al Baltagija. Egipatska policija preuzela je oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu. Morsijeve pristalice najavljuju nove proteste.

Ministasrstvo unutrašnjih poslova je odobrilo upotrebu bojeve municije u slučaju da zgrade državnih institucija budu napadnute.

"Ministar unutrašnjih poslova je naredio svim snagama da koriste bojevu municiju kada budu uzvraćali na sve napade na državne zgrade ili snage", navodi se u saopštenju.

U sjevernom Sinaju su nepoznate osobe ubile četiri vojnika.

Demonstranti ponovo izlaze na ulice, noseći slike svrgnutog predsjednika, Mohameda Morsija.

"Vratićemo se zbog naših mučenika", uzvikuju demonstranti, tražeći ponovno osnivanje kampova, koje je vojska juče razbila.

U Kairu će danas biti organizovana sahrana 310 demonstranta na trgovima Raba al-Adavija i Nahda, a koji su život izgubili u  intervenciji egipatskih snaga sigurnosti s ciljem razbijanja kampova demonstranata.

Sukobi između svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i sigurnosnih snaga buknuli su tokom noći u pet provincija uprkos policijskom satu koji su nametnule vlasti u pokušaju da zaustave nemire.

U gradu Ismailija, žestoki okršaji desili su se ispred kompleksa zgrada u kojem su sudovi, a u blizini sjedišta oblasnog guvernera, u kojima je smrtno stradalo najmanje 18 ljudi; 11 demonstranata i sedam pripadnika sigurnosnih snaga.

Demonstranti su, pod pritiskom snaga bezbjednosti, napustili glavni trg u Kairu. Međutim, Morsijeve pristalice najavljuju nove demonstracije.

Turski premijer Redžep Erdogan zatražio je hitnu sjednicu Saveta bezbjednosti UN zbog "krvavog obračuna sa demonstrantima u Kairu".

 

 

Habibe Abdulaziz, kćerka savjetnika svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, Ahmeda Abdulaziza ubijena je, a druge dvije njegove kćerke su ranjene.

I kćerka jednog od čelnika Muslimanske braće Mohameda Biltacija, Esma, takođe je izgubila život od prostrijelnih rana u predjelu grudnog koša i leđa zadobijenih prilikom oružane intervencije egipatskih snaga sigurnosti.

Na snimku s trga al Adavija vidi se veći broj leševa položenih na zemlju.

Egipatske oružane snage pozvale su građane da se pridržavaju mjera policijskog sata.

Prelazna Vlada čestitala je snagama sigurnosti koje su razbile proteste na trgovima al Advia i al Nahda.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da su tri policajca ubijena, a njih devet da je ranjeno. Isti izvor tvrdi da je policija napadnuta dok su koristili suzavce kako bi rastjerali demonstrante.

 

Snimak demonstranata dok pucaju na policiju :

 

 

 

S obzirom da se koriste pravi meci i gasne bombe, broj smrtno stradalih i povrijeđenih u stalnom je porastu. Predstavnici Muslimanske braće tvrde da je čak 300 osoba ubijeno, što egipatska vojska negira. Na snimcima se vidi i kako demonstranti pucaju na policiju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Egipta, u sukobima je ubijeno 90 osoba, dok je 876 ranjeno.

U saopštenju se navodi da je i broj povrijeđenih veliki, ali nema preciznih informacija. Na trgu je i dalje kritična situacija, a oružana paljba i intervencija se nastavljaju. Iznad samog trga nadvio se gust oblak dima, a vojni helikopteri nisko nadlijeću iznad demonstranata. Oklopni transporteri ruše šatore u kojima su u proteklim danima boravili demonstranti protiv vojnog udara u Egiptu.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta naredilo je obustavljanje svih linija željezničkog saobraćaja koje vode ka prijestolnici Kairu, prenijela je agencije Anadolija.

Svjetske agencije i mediji javljaju da egipatske snage bezbjednosti upotrijebljavaju i buldožere.

BBC javlja da je, prema nepotvrđenim podacima, u sukobima policije i demonstranata tokom noći poginulo 15 osoba. Isto je javila i agencija AFP, čiji izvještač je vidio 15 tijela u improvizovanim kovčezima kod džamije Raba al Adavija. S druge strane, zvaničnici snaga bezbjednosti kazali su da je stradao jedan demonstrant, a da je njih 11 povrijeđeno.

 

 

BBC-jev izvještač takođe navodi da su oklopljeni buldožeri krenuli ka Morsijevim pristalicama koji su već nedeljama smješteni ispred Džamije Raba al Adavija, koja je na istoku Kaira, i ka zapadnom trgu Nada, gde se nalazi druga grupa demonstranata. 

Takođe, reporter BBC je javio i da je policija zatvorila nekoliko ulica, blokirajući tako demonstrante, a u izvještaju se navodi da se čula i pucnjava. 

Podsjetimo, egipatski predsjednik svrgnut je 3. jula, a tom akcijom rukovodio je vojni vrh. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbjednosti poginulo više desetina ljudi.

 

EU: Uzdržite se od nasilja

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog dešavanja u Egiptu i pozvala egipatske vlasti na uzdržanost.

"Izvještaji o broju žrtava su zabrinjavajući, nasilje ne dovodi do nikakvog rješenja. Pozivamo vlasti na uzdržanost", kazao je Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao sukobljene strane da se vrate pregovorima kako bi se izbjegla dalja eskalacija nasilja.

"Svako novo krvoproliće mora biti spriječeno. Dijalog mora biti rješenje", naglasio je Vestervele.

(Foto: Anadolija)

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније