Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

19. 08. 2018. 11:37   >>  11:27

KREMLJ SAOPŠTIO

Razgovor Putina i Merkel veoma ozbiljan i detaljan

Razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel trajao je tri sata i bio je veoma ozbiljan i detaljan, saopštio je danas Kremlj.

"Bio je to dug razgovor", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima poslije sastanka Putina i Angele Merkel, dodavši da su Putin i Merkel, pored ostalog, razgovarali o bilaterlanim odnosima, situaciji u Siriji i gasovodu "Sjeverni tok 2".

Peskov je rekao da je tokom sastanka bilo riječi o mogućim sankcijama kompanijama koje rade na projektu gasovoda "Sjeverni tok 2", a da su se dvoje lidera saglasili da bi bilo pogrešno politizovati taj projekat, prenijela je agencija Tass.

"Generalno postoji razumijevanje da je ovaj projetak čisto komercijalan, da je profitabilan i konkurentan", dodao je Peskov.

Taj projekat predstavlja proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Putin je ponovio da je "Sjeverni tok 2" ekonomski projekat koji "ne zatvara vrata" za nastavak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Uoči sastanka u dvorcu Mezerbeg kod Berlina, ruski predsjednik je pozvao Evropsku uniju da finansijski pomogne u obnovi Sirije kako bi se omogućio povratak nekoliko miliona izbjeglica.

Putin je podsjetio da se po oko milion sirijskih izbjeglica nalazi u Jordanu i Libanu, a oko tri miliona u Turskoj.

Merkelova, čija je zemlje primila nekoliko stotina hiljada izbjeglica od 2015. godine, rekla je da je to potencionalno veliki teret za Evropu i dodala da treba učiniti sve što se može za njihov povratak.

Putin i kancelarka Merkel rekli su prije sastanka da nema napretka u rješavanju ukrajinske krize, dok je šef njemačke diplomatije Hajko Mas prethodno rekao da postoje šanse o uspostavljanju misije UN u istočnoj Ukrajini.

U tekstu pod naslovom "Stari, dobri protivnici", Dojče vele navodi da su Angela Merkel i Vladimir Putin sinoć nadomak Berlina razgovarali tri sata i da je to bio prvi bilateralni susret od 2014, od pripajanja Krima Rusiji, podsjeća Dojče vele (DW) .

Navedeno je da "format ovog sastanka već mnogo govori" - izjave za štampu su dali samo prije sastanka, pitanja nisu bila dozvoljena, a tokom tih deset minuta za javnost, "obje strane namjerno su izbegavale ključne stvari, kao stari par političara".

Kada Merkel govori o velikoj "odgovornosti" koju Berlin i Moskva imaju u centralnim sukobima poput Sirije ili Ukrajine, ona prije svega misli na stabilnost za povratak izbjeglica u Siriju, što smanjuje pritisak u diskusiji oko migracije koja se vodi unutar Njemačke, navodi DW.

Dojče vele ukazuje i na "nevidljivog trećeg u ovom političkom odnosu", navodeći da "otkako (američki predsjednik) Donald Tramp politički žari i pali", odnosi sa Moskvom odjednom ne izgledaju tako loše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније