Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Politika.rs ]

09. 04. 2024. 22:54 >> 22:54

istraživanje portala „Ej-el monitor”

Putin dvostruko popularniji od Bajdena u zemljama Bliskog istoka i Afrike

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dvostruko popularniji od američkog kolege Džozefa Bajdena na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, pokazalo je istraživanje portala „Ej-el monitor” koji se bavi Bliskim istokom.

Anketa je sprovedena u saradnji sa firmom za analizu podataka „Premis” širom Egipta, Turske, Iraka i Tunisa između 4. i 22. marta tekuće godine, a u njoj je učestvovalo 2.670 ispitanika iz četiri države, koji su govorili o svojim stavovima o dinamici moći u regionu.

Na pitanje kog od tri svjetska lidera smatraju za najboljeg, oko 44,4 odsto izabralo je ruskog predsjednika Putina, prati ga kineski lider Si Đinping (33,8 odsto), dok je samo 21,7 odsto njih reklo da preferira američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Putin je najomiljeniji u sve četiri države, najviše među Egipćanima (51,6 odsto). Bajden je malo više popularan u Iraku (29,2 odsto) u odnosu na druge države, ali je i dalje na mjestu broj tri u odnosu na Putina (35,5 odsto) i Sija (35,3 odsto).

„Ej-el monitor” je sugerisao da je popularnost Vašingtona pala zbog njegove podrške izraelskom ratu u Gazi, ali je primijetio da bi mnoštvo drugih faktora moglo da utiče na mišljenja.

Ispitanici su bili skoro podijeljeni oko toga da li bi Vašington (30 odsto) ili Moskva (28 odsto) mogli „najuspješnije da posreduju u političkim nesuglasicama na Bliskom istoku”.

Skoro polovina ispitanika vidjela je da Rusija (49,5 odsto) i Kina (47,9 odsto) igraju „važnije uloge” u tom regionu nego prije 10 godina, dok bi samo 37,1 odsto moglo da kaže isto za SAD.

U sljedećoj deceniji, Peking (28,9 odsto) bi bio rival Vašingtonu (29 odsto) kao „najuticajniji” na Bliskom istoku, rekli su oni.

Ispitanici su rekli da bi voljeli da njihove vlade „stvore bliže veze” sa Pekingom (43,2 odsto) i Moskvom (39,7 odsto), dok je samo 29,7 odsto tražilo veću saradnju sa Vašingtonom.

Skoro dvije trećine učesnika vjeruje da su kineske ekonomske investicije imale pozitivan uticaj na njihovu zemlju, dok je 52,3 odsto vidjelo pozitivne rezultate u ekonomskoj saradnji sa Rusijom, prenosi RT Balkan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније