Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

index.hr [ Objavio: O.Z. ]

18. 08. 2018. 21:10 >> 21:05

KO JE BIO KOFI ANAN?

Prvi tamnoputi međunarodni diplomata

Kofi Anan bio je međunarodni državnik i privrženi internacionalista koji se cijeli život borio za bolji i miroljubiviji svijet, objavila je Kofi Anan Fondacija povodom smrti čovjeka po kojem nosi ime, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kofi Anan preminuo je u 81. godini u bolnici u švajcarskom Bernu nakon kratke bolesti.

Unuk i nećak plemenskih poglavica

Rođen je 1938. godine u aristokratskoj porodici u Kumasi, u Gani, tada britanskoj koloniji. Sestra blizankinja umrla mu je 1991. godine. Anan se kao unuk i nećak plemenskih poglavica školovao u elitnoj metodističkoj školi Mfantsipim koju je završio 1957. godine, kad se Gana osamostalila od Velike Britanije.

“Bilo je to uzbudljivo vrijeme. Moja generacija je vidjela promjene u Gani zbog kojih smo odrasli misleći da je sve moguće”, reći će kasnije o tom vremenu Anan za Njujork Tajms.

Nekoliko diploma i poznavanje brojnih stranih jezika

Dalje školovanje je nastavio na četiri različita fakulteta u domovini, Minesoti, Švajcarskoj i Masačusetsu. Imao je master diplome iz nauke i međunarodnih odnosa. Uz materinji jezik Akan, tečno je govorio engleski, francuski i nekoliko afričkih jezika.

Život proveo kao međunarodni javni službenik

Karijeru u UN-u započeo je 1962. godine kao službenik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Cijeli svoj život proveo je kao međunarodni javni službenik uz izuzetak od 1974. do 1976. godine kad je bio direktor turizma u Gani.

Od 1987. godine počinje njegov uspon u UN-u, u devedesetima je bio zadužen za mirovne operacije i bio izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Dva mandata na mjestu generalnog sekretara UN-a

Na mjesto generalnog sekretara UN-a došao je početkom 1997. godine kad je zamijenio Butros Butros Galija na toj poziciji. Bio je prvi glavni svjetski diplomata crne boje kože.

Njegovim najvećim postignućima na poziciji generalnog sekretara UN-a smatra se osnivanje "Global AIDS and Health Funda" (Globalni AIDS i zdravstveni fond) i dobivanje Nobelove nagrade 2001. godine zajedno s UN-om za “rad na bolje organizovanom i miroljubivijem svijetu”.

Protivio se invaziji na Irak zbog čega je bio u sukobu s tadašnjom administracijom Džordža Buša.

Anan se penzionisao krajem 2006. godine, a zamijenio ga je Ban Ki Mun.

“Globalna solidarnost je neophodna i moguća. Neophodna je jer bez nje nijedno društvo ne može biti stabilno i ničiji prosperitet uistinu siguran”, rekao je tada u svom oproštajnom govoru u sjedištu UN-a.

Optužbe za korupciju i seksualno zlostavljanje

No, njegov rad u UN-u, posebno tokom drugog mandata, obilježile su i optužbe za korupciju, nesposobnost i seksualno zlostavljanje. Njegov sin Kojo bio je umiješan u korupcijsku aferu s pronevjerom sredstava iz iračkog programa "nafta za hranu".

Nakon penzionisanja nastavio s humanitarnim radom

Nakon odlaska u penziju Anan se vratio u Ganu gdje se uključio u rad brojnih međunarodnih organizacija poput "Alliance for a Green Revolution in Africa" (Savez za zelenu revoluciju u Africi).

Bio je i član grupe globalnih čelnika koju je osnovao Nelson Mandela s ciljem borbe za zaštitu ljudskih prava.

Nakon odlaska s mjesta generalnog sekretara UN-a bio je i posebni izaslanik UN-a u Siriji, gdje je pokušao da pomiri zaraćene strane, ali nakon šest mjeseci dao je ostavku, a u septembru je postavljen je na čelo UN-ove komisije za rješenje mjanmarske migrantske krize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније